Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Weekend on the rocks

/

Is, snö och kyla kan vara helt fantastiskt. Ge det en chans! Ta en långweekend och åk upp till Jukkasjärvi, till ishotellet, till snön, isen, kylan och norrskenets land. Gör hela resan till en upplevelse. Det är kanske inte den bekvämaste resan ni gjort men man får bestämma sig för att det ska bli kul.

Annons

Ta tåget upp så du får uppleva hur långt det är och vilket avlångt land vi bor i. En torsdagkväll tar du tåget från Gävle mot Kiruna.

Vi var två som åkte och hade en hel kupé för tre personer. Avgångstiden var då 19.35. Vi skulle vara framme i Kiruna 10.22, nästan 15 timmar senare. Vi laddade med god mat, förrätt, varmrätt och efterrätt. Tåget dunkar på, timmarna flyger iväg. Eftersom vi båda hade jobbat torsdagen så var det jätteskönt att vaggas till sömns av rälsljudet i höjd med Ljusdal.

Åtskilliga mil senare vaknar vi i höjd med Murjek. Marssolen lyser blekt än så länge. Frukost plockas fram, kaffe med stekta ägg på smörgås. Snart passeras polcirkeln.

Vi rullar på mot Gällivare där ser vi de enorma malmtågen på väg mot Narvik. Spännande att se stationsnamnen efter vägen. På utsatt tid landar vi i Kiruna. Det är lätt att hitta en buss som tar oss de 2,5 milen till Jukkasjärvi efter en lunch. Jukkas har 1 000 innevånare och ligger 20 mil norr om polcirkeln.

Det är fredag eftermiddag när vi checkar in på hotellet och får ett stort skåp att förvara våra väskor i. Med varma kläder och laddade kameror går vi och tittar snabbt på rummet vi ska sova i. Där sitter man inte och myser – efter ett kallt glas champagne går vi ut och tittar på omgivningarna.

Vi går runt i hotellet och ser alla rummen, iskyrkan, Absolut isbaren, pelarsalarna. Vi beställer ett bord på hembyggdsgården för middagen. Att ta en promenad till den 400 år gamla kyrkan är ett måste för att se på Bror Hjorts otroligt vackra altartavla.

Ute på Torne älv är det full aktivitet, man bryter is till kommande års ishotell. Hundspann drar iväg på isen och små sportflygplan landar med gäster. Svårt att se en turist utan kamera. Det är otroligt rent trots alla turister som rör sig i området. Snön på marken är kritvit. Det känns härligt friskt.

Efter en god middag, en sängfösare i isglas i isbaren och en dag med många intryck så väntar John Blund vid isbädden.

En varm dusch, sedan på med ett underställ, dunjackan och moonbootsen. Så tar man sin sovsäck och går till – i det här fallet – ett snörum. I en stor bädd med renskinn kryper man in i den grymt sköna sovsäcken.

Mitt i natten måste jag upp på toaletten, på med kalla bootsen och dunjackan sedan till toan i värmen och tillbaka igen i den gosiga sovsäcken. I rummet är det alltid sex grader kallt. Ute minus tolv grader.

På morgonkulan kommer roomservice in på rummet med varm lingondricka. Sedan väntar morgonduschen, bastu om man vill, i stora fina rum.

Efter frukost så hinner vi ta mera promenader i omgivningarna innan bussen tar oss tillbaka till Kiruna. Där handlar vi godbitar till hemresan på tåget som avgår 17.35 mot Gävle. Det är nu lördag kväll. Tåget från Narvik kommer i tid och tar oss till Gävle där vi kliver av söndagmorgon klockan 08.03 efter en fantastisk helg.

Text och foto: Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons