Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Westberg svensk sprintskräll

Har Sverige fått en ny sprintprofil?

Det anser i alla fall Karl-Johan Westberg, från Borås, som totalt otippad tog andraplatsen i Bruksvallarnas sprint efter norrmannen Håvard Solås Taugbøl.

Men det här framgången betyder inget om jag inte får åka världscupen, säger Karl-Johan Westberg och ger en tydlig signal till Svenska skidförbundet.

På söndagsmorgonen var det få som kände till denne Boråsåkare, som fyller 23 i december och är bosatt i Östersund.

På eftermiddagen var han en svensk skidsnackis efter att ha slagit alla svenska sprinthoppen. Det märktes också att hans tävling andades revansch.

"Hade tagit ut mig"

Karl-Johan Westberg tillhör inte någon av de olika landslagsgrupperna, vilket han anser är fel:

Jag hade tagit ut mig själv i någon av grupperna, om jag hade varit ansvarig. Nu siktar jag på att åka världscupen i vinter för att sedan bli bäst i världen. Det finns ingen annan målsättning för mig.

Söndagens sprint i Bruksvallarna kan vara ett steg på vägen:

Det här var mitt livs bästa tävling. Detta ger naturligtvis mycket självförtroende för framtiden, säger han.

Emil glad och arg

Sprintprofilen Emil Jönsson, som kom femma i finalen, är glad att det kommer nya svenska sprintåkare som Karl-Johan Westberg och Simon Persson (fyra):

Det behöver vi verkligen. Men jag trodde aldrig att det skulle räcka när Karl-Johan ryckte strax innan upploppet. Han var bra i dag.

Emil Jönsson var annars mycket arg efter finalen.

Jag borde vara glad eftersom jag fick positiva svar på alla de frågor som jag hade innan tävlingen. Teknik, känsla, ja allt fungerade perfekt fram tills jag fick några felskär strax före upploppet. Då blir man besviken trots att man borde vara glad, sa Emil.

Teodor Peterson, Sveriges andra sprintprofil, kom trea och lämnade arenan med blandade känslor:

Efter ett segt kval kändes det bättre i åkningen. Därför hade jag väntat mig bättre ett bättre resultat i finalen, sa han.