Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wibe tror att EMU spricker

GÄVLE
Ja-sidan underskattar väljarna med sina orimliga löften om mer pengar till barnfamiljerna och lägre arbetslöshet. Förstår de inte att det slår tillbaka på dem själva, undrar Sören Wibe, nej-ledare inom s.

Annons
- Jag förstår inte hur de kan vara så okänsliga mot folk, säger han.
Nationalekonomen och riksdagsledamoten från Umeå är en av de flitigaste debattörerna under EMU-kampanjen. Under måndagen besökte han Gävle och talade inför en rätt stor publik framför nej-sidans valstuga på Stortorget.
Han motiverade sitt ställningstagande med att ett EMU-medlemskap är dåligt både för ekonomin och demokratin. Det går inte att tvinga på olika länder ett likadant ekonomiskt system. Det vore som att alla skulle ha samma skostorlek, sa han och citerade därmed mp-språkröret Peter Eriksson.
- Jag tror att hela systemet kommer att krackelera om tio år.
Demokratin gynnas inte av att alltfler politiska områden förs över från nationella till europeiska organ, tyckte han.
- Vi måste fundera på hur mycket union vi vill ha. Jag vill ha kvar något av självbestämmande till mina barn och barnbarn, sa Sören Wibe.
Är de demokratiska argumenten viktigare än de ekonomiska?
- Ja, på sikt så är det så eftersom vi lämnar över penningpolitiken. Även om det inte står något om det i dag så kommer en ökad harmonisering på sikt att leda till gemensamma skatter.
Pratar du mer som politiker än som nationalekonom i kampanjen?
- Jag pratar inte som nationalekonom eftersom jag inte är objektiv. Jag förstår om folk tycker det är förvirrande att olika ekonomer kommer fram till olika saker om EMU. Det är fel att ha en ödmjuk beundran för någon bara på grund av att de har en titel.
Vad tycker du om kampanjerna?
- Jag tycker att vi på nej-sidan har hållit en bra nivå.
Men du tycker att ja-sidan har lovat på tok för mycket?
- Ja, löftena slår tillbaka på dem själva.
Vilka argument är bäst på ja-sidan?
- Rent sakligt är det att EMU tar bort växlingskostnaderna. Det är en positiv sak för både enskilda och företag. Men samtidigt så har de fel när de säger att det leder till en ökad handel på 20-30 procent.
- Rent politiskt vinner de mycket på att använda uttrycket utanförskap om ett nej. Vi kallar det istället för självständighet.
Är du säker på en nej-seger?
- Nej, inte nu. Men om vi fortfarande leder med över tio procentenheter i Sifo på fredag så tror jag vi vinner.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se