Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wibom, Maggie

Annons

(1899-1961), född i Gävle, konstnärinna, utbildad i skulptur och måleri vid Högre Konstindustriella skolan i Stockholm. Arbetade som dekoratör och formgivare hos Bobergs Fajansfabrik AB 1925-1933, därefter på frilansbasis för Gefle Porslinsfabrik i ett par år och senare även för S:t Eriks Lervarufabrik i Uppsala.
W. grundade 1938 keramikverkstad i Stockholm. Dekoren på hennes fat och keramikplattor var oftast blommor. På hennes sista stora konstutställning på Röhsska konstslöjdmuseet i Göteborg 1944 visades även porträtthuvuden av Gunder Hägg och andra kända personer.
Till Gävles 500-årsjubileum 1946 gjorde Wibom en väggdekoration i Centralcaféet med en känd litografi av Ferdinand Tollin som förebild. På beställning av Gävle socialdemokratiska kvinnoklubb gjorde hon 1949 i Drejarsalen i Folkets hus en väggdekoration med Kata Dalström som huvudgestalt. Lundblad, B: Bo Fajans keramiktillverkning i Gävle 1874-1967.