Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wij Trädgårdar har problem med ekonomin

Wij Trädgårdar i Ockelbo dras med fortsatta ekonomiska problem.

Omsättningen minskade med 1,3 miljoner kronor förra året och resultatet hamnade på närmare en halv miljon kronor back.

Revisorerna bedömer nu att bolagets framtid är osäker.

Wij Trädgårdar drivs av bolaget Wij Säteri som ägs gemensamt av en stiftelse samt av olika företag och privatpersoner. Bolagets årsredovisning för 2008 har nu blivit offentlig genom Bolagsverket.

Av bokslutet framgår att omsättningen, det vill säga det sammanlagda värdet av Wij Trädgårdars försäljning, minskade från 9,1 miljoner kronor år 2007 till 7,8 miljoner kronor år 2008. Det är ett tapp på 1,3 miljoner kronor.

I resultatet blev det röda siffror. Verksamheten gick drygt 455 000 kronor back att jämföra med föregående års blygsamma plusresultat på 58 000 kronor.

Dessutom är det aktiekapital som bolagets ägare har tillskjutit helt förbrukat. Men genom att skriva upp värdet på fastigheter har företaget för andra året i rad lyckats undvika en konkurs.

– Orsaken till det dåliga resultatet är helt enkelt färre besökare. Det var ett misstag att inför förra året räkna kallt med att vi skulle få lika många besökare som 2007 då vi bland annat hade en glasutställning som drog mycket folk. Dessutom är vi väderberoende, säger Mats Åstrand, styrelseordförande i Wij Säteri i Ockelbo AB.

Enligt Öhrlings revisorer är Wij Trädgårdars framtid och förmåga till fortsatt drift osäker på grund av verksamhetsinriktningen som är beroende av publiktillströmning och hyresintäkter.

– Visst är vi sårbara. Vi skulle behöva mer verksamhet under hela året. Vi har haft mycket funderingar på kurser, utbildningar, konferenser och annat, men det har varit problem med att hitta lämpliga lokaler och dessutom har vi inte så mycket pengar att investera, säger Mats Åstrand.

Bolaget har inför det här året budgeterat med ett lägre antal besökare än under tidigare år. Kommunen har dessutom gått med på att skjuta till en miljon kronor i utbyte mot att Wij Trädgårdar gör reklam för kommunen och dess vision.

Kommer ni att hänvisa till undervärderade fastigheter igen om det skulle gå dåligt även i år?

– Revisorerna instämmer i att fastigheterna har varit undervärderade. Huvudsaken nu är att verksamheten ger plus i driften. Att driva flera år med minusresultat går inte. Om vi inte går med plus i år får vi ta en rejäl diskussion om hur vi ska göra framöver, säger Mats Åstrand.

Förra sommaren hade Wij Trädgårdar cirka 24 000 besökare. Hittills den här sommaren har antalet varit drygt 20 000.

– Vi tror att det kommer att bli fler än förra året. Vi har jobbat aktivt med marknadsföring för att locka nya målgrupper, säger Tove Elvelid, vd på Wij Trädgårdar.

Företaget siktar även på att öka lönsamheten per besökare. Den som besöker Wij Trädgårdar ska helst inte bara titta på trädgården utan också äta på restaurangen, handla växter och så vidare.