Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wiking Mineral byter namn och fokuserar på sina gruvplaner i Forsbacka

Det kontroversiella gruvbolaget Wiking Mineral har lämnat in en ansökan till Bolagsverket om att få byta namn till Svenska Bergsbruk AB. Samtidigt har bolaget meddelat att det nu väljer att fokusera helhjärtat på två projekt, varav gruvplanerna i Forsbacka är det ena.

Det är Wiking Minerals nytillträdde vd och geolog Torgrim Svensson som meddelar att bolaget nu bytt inriktning från prospektering till gruvdrift. Det innebär i praktiken att en rad prospekteringsprojekt läggs ner och att bolaget fokuserar helhjärtat två projekt med avsikten att så snabbt som möjligt kunna starta gruvdrift där. Det handlar om Gladhammar utanför Västervik och om Vindfall i Forsbacka.

– Där har vi koncession och det är där vi kommit längst, säger Torgrim Svensson.

Detta innebär också att prospekteringen i Bunsås i Storvik avbryts.

– Jag tycker inte att Bunsås är något att fortsätta med. Där finns gamla varphögar som ligger och läcker och ett gammalt färgverk har det funnits där också, säger Torgrim Svensson.

Han menar att det är omständigheter som gör förutsättningarna för en fortsatt prospektering osäkra. Istället ska Wiking Mineral nu "städa upp" efter provborrningarna på platsen innan bolaget lämnar området, säger Torgrim Svensson till GD.

När det gäller planerna i Forsbacka säger han att en eventuell gruvdrift fortfarande är några år borta. Regeringen har gett sitt tillstånd men miljötillstånd saknas fortfarande.

Läs mer: Ja till Vindfallsgruvan

Läs mer: Grannar till planerade gruvan besvikna

Läs mer: Deras uppdrag: Stoppa gruvprojekt vid Storsjön

Wiking Mineral har fått mycket uppmärksamhet med anledning av kopplingar till högerextrema miljöer. Bland annat rapporterade GD i januari att den förre SD-toppen Erik Almqvist investerat tungt i bolaget.

Läs mer: Förre SD-toppen investerar i kontroversiella Wiking Mineral – som vill starta gruva i Forsbacka

Efter en styrelseombildning har några av de personer som kunnat knytas till högestextrema och nationalistiska miljöer lämnat operativa funktioner i bolaget men några uppgifter om att dessa även skulle ha sålt sina aktier finns inte.

Wiking Mineral har även lämnat in en ansökan till Bolagsverket om att få byta namn till Svenska Bergsbruk AB.

– Det är för att visa på den här ändrade inriktningen, säger Torgrim Svensson.