Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wilma och Janne har en plan

De byggde hus i lösvirke för 13 år sedan. Sen blev det barn och massor av jobb. Trädgården låg mer eller mindre i träda. Men nu har Wilma och Janne Östlund en plan! I planen finns inte bara rabatter utan också en ekologisk pool.

Intresset, tiden och orken fanns helt enkelt inte efter bygge, barnuppfostran och stressigt arbete. Rabatterna kröp ängsligt efter husväggen och var i det närmaste identiska år efter år. Resten av villatomten bestod av gräsmatta. Men så träffade Wilma en trädgårdsnörd. De började fundera, skissa och allt fullkomligt exploderade.

– Jag har alltid varit intresserad av design och form. Med skissen väcktes intresset och den blev basen. Skissen är också bra vid växtval som jag inte har så bra koll på, berättar Wilma och håller mappen med ritningarna hårt i handen.

Och nog har det exploderat. Hösten 2013 började de gräva på allvar så nu består trädgården mest av jättestora gropar, jord- och sandhögar och en och annan gles rabatt. Men det syns att grunden är lagd till något som kommer att bli maffigt och spännande. Formerna kittlar fantasin.

– Jag mår bra av att vara i trädgården. Det är luststyrt men man måste lära sig ha tålamod och längta. Växter tar tid. Det roligaste är att man med ganska små medel kan ändra mycket. Gör man det mesta själv får man också ner kostnaderna, säger Wilma.

Över en kopp fika avslöjar Janne att han är uppvuxen på jordbruk och gillar att gräva men Wilma har också kört minigrävaren.

– Men finliret med växterna får hon göra, säger Janne med en leende nick mot hustrun.

– Janne är duktig på att rita, kontrar Wilma.

En rundel runt entréns pilträd finns på plats och vid ena gaveln ska det bli en slingrande stig med skärmväggar. Stigen leder fram till något som i dag är ett djupt hål.

– Det ska bli en ekologisk pool och där bakom orangeri och växthus.

Wilma pekar och berättar med entusiasm. Mest spännande är nog den ekologiska poolen där växterna ska rena vattnet utan kemikalier. Wilma trampar vidare i sina röda stövlar och sveper med handen där odlingsbäddarna ska stå och köksträdgården anläggas.

– Vårt mål är att det ska vara klart innan vintern kommer. Vi jobbar varje helg men det får inte bli stressigt. Men det är inte så jobbigt när man vet hur det ska bli.

– Man kan jobba smartare när man har en skiss. Men det blir mycket grävande och logistik, konstaterar Janne.

En bra planering är alltså något som paret Östlund starkt förordar.

Mellan grävandet hinner de njuta lite av vårblommorna och förundras över hur snabbt den kala jorden täcks av levnadsglad grönska och hur stora sandhögarna blivit efter allt grävande. Men snart är det dags att lägga allt på plats och se om de blir som de tänkt sig.