Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wiman Ambulance i konkurs

SANDVIKENWiman ambulance har begärt sig själv i konkurs. Papperna lämnades in till Sandvikens tingsrätt under fredagen.

Annons
Konkursförvaltare blir stockholmsadvokaten Lars-Olov Svensson.
Det var i november som beskedet kom att verksamheten hos Wimans ambulance i Lövbacken skulle upphöra och att närmare 40 anställda skulle få gå.
Men det fanns fortfarande beställningar på 13 ambulanser och det fanns ett tiotal som fick arbeta vidare och skulle göra så fram till sommaren.

Ställde in betalningar
I och med att systerbolaget Yngve Nilsson Karosseri AB i Laholm har ställt in betalningarna betyder det att Wiman inte får betalt för de pressverktyg som flyttats till Laholm.
- Det finns helt enkelt inga förutsättningar att fortsätta verksamheten, säger C-G Sjölander, styrelseordförande för den styrelse som nu lämnat in konkurshandlingarna.
Hur det blir med de 13 ambulanserna som står under tillverkning vet inte Sjölander.
- Det blir konkursförvaltaren som avgör det, säger Sjölander.
De ambulanser som står under tillverkning är en tillgång för konkursen i storleksordning åtta till tio miljoner.
- Anledningen till att Wiman ambulance tvingas i konkurs är att flera saker gått fel, menar C-G Sjölander. Planen var att det skulle tillverkas 150 ambulanser i Sandviken och att utvecklingskostnaderna inte skulle stiga.

Kostnader sköt i höjden
Men enligt Sjölander rusade utvecklingskostnaderna i väg och belastade bolaget i storleksordning 60-70 miljoner.
- Att vi sedan försökte rädda det genom flytten till Yngve Nilsson i Laholm var vår enda chans, menar C-G Sjölander.
Nilsson i Laholm tillverkade limousiner och begravningsbilar och största marknaden var England.
- Men här dök marknaden helt, menar C-G Sjölander. Styrelsen för Nilssons karosseri behövde bankgarantier sedan de förbrukat sitt kapital. De begärde en rekonstruktion hos tingsrätten i Halmstad och han som gjorde rekonstruktionen menade att Nilssons karosseri hade en chans att fortsätta verksamheten, men någon framtid för Wimans ambulance fanns inte.