Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wiman Ambulance säger upp 37

SANDVIKENFörsöket att driva en bilfabrik för Volvoambulanser i Sandviken är över.I början av nästa år flyttas all tillverkning av S80-ambulanser från Wiman Ambulance till företagets systerbolag i Laholm i Halland.

- Utvecklingskostnaderna för ambulanserna har blivit alldeles för höga. Tillsammans med felaktiga bedömningar av hur stor marknaden är gör det att vi gjort stora förluster i två år. Ett sätt att klara det är att flytta produktionen, säger Hans-Olof Nyblad, vd för Wiman Teknik.
Flytten innebär att samtliga 37 anställda på Wiman Ambulance sägs upp.

Besked i går
Företaget inledde förhandlingar med Metall, SIF och Ledarna på torsdagsmorgonen och på eftermiddagen fick de anställda det dystra beskedet.
- Vi har väldigt skickliga anställda som bygger världens bästa ambulans, men tyvärr kan de inte få fortsätta med det, säger Hans-Olof Nyblad.
Wiman Ambulance har tillverkat specialbyggda Volvoambulanser, som utvecklats inom företaget, i 2,5 år. De första planerna innebar att man skulle komma upp i en produktion på 150-200 ambulanser om året, men marknaden har inte visat sig vara så stor som man trodde. I dag ligger produktionen på två ambulanser i veckan.
Den dåliga lönsamheten ledde till att företaget redan i somras varslade personal om uppsägning. Då trodde Hans-Olof Nyblad att samordning mellan Wiman Ambulance och Wiman Teknik i Sandviken skulle räcka.
- De uppsägningarna var ett första steg, men det räcker inte, säger Hans-Olof Nyblad i dag.
- Vi måste avveckla produktionen här och flytta den till Yngve Nilsson Karosseri AB i Laholm. Yngve Nilsson Karosseri har redan organisation och lokaler för en produktion på 70-80 ambulanser om året. De kan få en lönsamhet som vi inte klarar, säger Hans-Olof Nyblad.
Yngve Nilsson Karosseri gör redan i dag förlängningen av chassit till Volvo S80 åt Wiman Ambulance, och senast den sista mars kommer företaget att ha tagit över hela ambulansproduktionen.
Kvar i Sandviken blir bara Wiman Teknik som i dag har 25 anställa och en omsättning på 25 miljoner kronor. Vid Wiman Teknik tillverkas andra ambulansmodeller, taxi- och färdtjänstfordon.
- Vi räknar med att Wiman Teknik ska växa ytterligare i framtiden. Men att i dag lova några av de uppsagda på Wiman Ambulance att de ska få nya jobb på Wiman Teknik går tyvärr inte, säger Hans-Olof Nyblad.

INGEGERD SÖRGARD