Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wimans säger upp 19

SANDVIKENNitton personer får lämna Wimans två bolag i Sandviken när företagen omorganiseras.

Annons
- Vi samordnar produktionen vilket ger rationaliseringsvinster eftersom vi inte har behov av hela personalstyrkan. Vi måste anpassa kostnadskostymen till lägre volymtillväxt på utlandsmarknaden, säger Olle Nyblad, vd för Wiman Teknik AB.

I juni blev sju personer på tjänstemannasidan uppsagda hos Wiman Ambulance.
I går fick tolv personer på golvet hos Wiman Teknik samma besked vilket innebär att det blir 43 bilbyggare kvar.

- Det blir inga fler uppsägningar, säger Olle Nyblad.

Wiman Ambulance blir ett rent försäljningsbolag och ambulanstillverkningen flyttas med omedelbar verkan till Wiman Teknik.
Teknik blir samtidigt ett renodlat produktionsbolag som parallellt fortsätter att bygga taxibilar, färdtjänstfordon samt specialfordon till polisen och försvaret.

Jobbar med en lösning
Även i fortsättningen kommer produktionen att ske både i Sandbacka och på Lövbacken i Sandviken.
Vissa administrativa funktioner kommer också att samordnas med systerbolaget Nilssons i Laholm som tillverkar begravningsbilar och limousiner.

Hur förändringarna direkt kommer att beröra de anställda som får stanna kvar kan inte Olle Nyblad säga i nuläget.
- Även om jag i stora drag vet hur det ska bli så jobbar vi fortfarande med en lösning och personalen är inte informerad, säger han.

Satsar nordiskt
Förändringen innebär att viss introduktion på den internationella marknaden senareläggs och att Wimans under den närmaste framtiden satsar framför allt på den nordiska marknaden och England.

Wimanföretagen ägs sedan juli 1999 av Transcredo som är ett dotterbolag till investmentbolaget Sparta Holding. Det ägs i sin tur indirekt av Föreningssparbanken och de fristående sparbankerna.

ELIZABETH FORSMARK