Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wobz vill nå ut till barnen med konstnärlig musik - här är "Sagan om Lilla Vargen"

Inget ont om barnfavoriter som Sean Banan och Melodifestivalen-aktuella Dolly Style. Men visst kan barn även uppskatta elektronisk experimentell musik? Det tänker sig Viktor Zeidner, som tillsammans med Gävle/Sandviken/Uppsala-gruppen Wobz är aktuella med albumet "Sagan om Lilla Vargen" som släpps 12 februari.

Annons

Gilla GD Kultur och Nöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Barnmusik - hur brukar den låta egentligen? Inte sällan är den glad, slagkraftig och undervisande i någon form. Gästrikland har en stark plats inom området med Gävles Mora Träsk och Anders "Kråkan" Ågren från Sandviken, sidekick till Mamma Mu och Manifest-nominerad för årets barnskiva med "Fingret på näsan". Försök att bredda musik för barn görs då och då. Som fjolårets "Lekisjazzstandards". Eller om vi blickar längre tillbaka mer aparta historier som Eva och Bengt Sändhs "Tummen I Rövven - Fula Visor För Barn".

Viktor Zeidner, som bidrar med digtala vinylspelare i Wobz (även kallat Traktor - att mp3:or spelas via vinylskivor) vill absolut inte göra musik som barn förväntas vilja ha.

– Varför ska inte barn ha ett behov av musik med hög konstnärig verkshöjd?

Wobz grundades 2012 då de via Rank (Riksförbundet Arrangörer av Nutida Konstmusik) fick i uppdrag att sprida konstmusik. Fyra lokala musiker inom elektronika och konstmusik ligger bakom, förutom Viktor Zeidner (Gävle): Olle "Oljud" Åberg (Gävle), Joakim Westlund (Sandviken) och Girilal Baars (Uppsala). Elin Hjulström Lord står för omslag och rörlig bild som ses som en viktig pusselbit till musiken.

Wobz gjorde en kortare turné runt Gävleborgs län till kulturhus och bibliotek - i Gävle exempelvis till Hille Bibliotek. På grund av evenemangets titel "Sagan om Lilla Vargen" var det personal i skolorna som fick upp ögonen för begivenheten, vilken egentligen inte särskilt var uttänkt att rikta sig till barn. Bäst mottagande blev det bland förskole- och lågstadie-barn.

– Barnen älskade det!! De har inte musiknormen klar för sig. De tyckte det var spännande med thereminen till exempel - ett instrument som styrs med handens rörelser.

Stärkta av det positiva mottagandet söktes fonogramstöd och nu är skivan snart ute, godkänd av staten, som Viktor Zeidner säger halvt på skämt, halvt på allvar (Statens kulturråd har stöttat). Merparten av materialet är hämtat från liveinspelningar och repetitioner. "Hippoteket", om ett diskotek med hippa människor dit vargen kommer, är enda spåret inspelat i efterhand.

Sagan handlar alltså om en liten varg som måste flytta in till den stora stygga staden när skogen ska stamrustas. Perspektiven kastas om. Ska skivan ses som ett inlägg i vargdebatten? Om man så vill. Det var bandledaren Girilal Baars som kom på vargtemat och han lär ha ett intresse för debatten, berättar Viktor Zeidner.

Kommer skivan kunna nå utanför Sverige då? Jo då, en pressrelease är skriven på engelska också och exemplar distribueras till Tyskland och vidare därifrån.

– Det finns alltid knäppisar därute. Annars är ju detta den ultimata skivan för dagens hipsterföräldrar som helst vill dricka IPA, konstaterar Viktor Zeidner med ett leende och jag ser framför mig hur nästa strip av hipstersatiren "Stockholmsnatt" kommer handla om att föräldrarna tvingar sina barn att lyssna på "Sagan om Lilla Vargen".

Kanske finns chans att bli nominerade till årets barnskiva på nästa års Grammis- eller Manifest-gala.

Releasespelning hålls på Musikbiblioteket på Stadsbiblioteket i Gävle, fredag 12 februari klockan 17.00.

...

Håll koll på de största nöjesnyheterna – ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Annons