Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wolff förför med sin tango

Han gör entré i rökmolnet efter den flygkrasch som tog tangolegenden Carlos Gardels liv 1935 och när han lämnar scenen, i samma rökmoln, har Rikard Wolff tagit med oss på sin mycket personliga resa till Tangons Argentina. En resa med många avstickare.

Avstickarna har gått till Paris, förstås, till Piaf och Brel och till Riga där Rikard och Mark Levengood letade efter en rysk bastu men hamnade på flera förtäckta bordeller istället, berättar han. Men också till Väddö, där han skrivit texten till föreställningen.

Berättelserna får vi med bruset från Ålands hav som ljudkuliss, minnen, hågkomster. Som när han som liten pojke skulle få sommargrannen Vilhelm Moberg att signera en teckning som han gjort av den berömde författaren. Någon signatur blev det förstås inte, för inte hade Moberg gjort någon teckning. Det var ju autograf han hade menat och säger att han ännu rodnar åt minnet när han fick lomma hem igen med oförättat ärende.

Rikard Wolff är en gudabenådad estradör, elegant som tangosångare med pomada i det svarta, bakåtstrukna håret, i elegant kostym med väst och hatt. Som sångare är han en förförare, med sensuell röst.

Tangomusiken, som även finns på en ny cd, är huvudsakligen från legenden Carlos Gardels repertoar, texterna har paret Maya och Mikael Wiehe skrivit.

Rikard berättar tangons historia, som också är Argentinas historia. Den sorgliga tangon där männen blir så gruvligt bedragna och övergivna. Tangon som sägs ha fötts i köerna till bordellerna i Buenos Aires där männen dansade med varandra.

– Visst är det så att man nästan kan bli bergtagen av tangon, frågar Rikard publiken som instämmer. Och så bjuder han upp Kerstin från publiken till en tango på scenen. Som tack får hon både kram och röd ros och ett minne för livet, gissar jag.

För kontakt med sin publik har Rikard i högsta grad. Han håller ett förtroligt samtal med oss. I Gävle är han damernas favorit och han motsvarar alla förväntningar. Charmade blir vi alla och förförda av musiken.

Det är ett proffsigt femmannaband som ackompanjerar Rikard, med argentinskt temperament. Han kan förföra med tango, lika väl som med franska kabaretvisor. Där finns ju en släktskap.

Och tänk att ”Pojken på månen”, Rikards stora succé, även den kan sjungas som en tango, det visade Rikard som extranummer.