Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Yoga är som att ha samlag med Gud i vardagen..."

Författare, astrolog, poet, TV-siare, konstnär, föreläsare, stresskonsult, musiker, underhållare och knasboll. Tusenkonstnären Bert Yogson är inte precis enkel att placera i ett fack. Men det man främst förknippar med hans namn är förstås yogan, om vilken han spridit kunskap i snart 40 år.

Bert Yogson öppnar dörren till studion i Malmö och låter sin svarta dvärgschnauzer Ture Tao Yogson hälsa välkommen. Sen sträcker han själv ut näven och presenterar sig. Kort därefter förpassas Ture ut i köket. Dock inte för att yoga-instruktören ska sätta sig i lotusställning och prata yoga. Bert Yogson går istället bort till keyboarden och spelar upp sin nya låt "Utbränd blues" med några dallrande ackord.
Han har rakat huvud och dramatiska mustascher. Men den som förväntar sig en gravallvarlig mystiker som talar om sträng disciplin blir nog besviken. Eller lättad. För det är svårt att ha tråkigt i Yogsons närvaro.
- Yogan är mitt kraftaggregat, den förser mig med energi, balans, motståndskraft, intuition och...
Sen stannar han upp och lyssnar till sina egna ord. Det glimtar till i blicken.
- Alltså, yoga är ett sätt att uppleva Gud, att skåda hans eller hennes navel. Yoga är som att ha samlag med Gud i vardagen... och hela tiden ha kul under resans gång.

På frågan om hur gammal han är svarar Yogson "tidlös". Klart är i alla fall att han dök upp i Göteborg på 60-talet med en saxofon i ena handen och en resväska i den andra, ungefär 20 år gammal. Han hade då lämnat norrländska uppväxtstaden Sundsvall bakom sig för att börja om i Göteborg på vinst och förlust. Han hade vare sig lägenhet eller jobb, men började snart hanka sig fram som musiker i olika orkestrar. Lite annorlunda var han nog redan då.
- Jag har till exempel bara varit full någon enstaka gång. Jag insåg nämligen att om alkoholen kunde väcka ett rus, så kunde jag uppleva ruset också på andra sätt. Det födde en längtan i mig efter det andra sättet.
När Bert Yogsons kompis presenterade en bok om yoga för honom i början på 60-talet var det som att en gardin dragits undan och han insåg vad det var han längtat efter. I samma veva blev han vegan, vilket innebär att han inte äter någonting från djurriket.
- Yoga handlar om så mycket mer än gymnastik. Det är ett redskap för att kontrollera sina tankar, känslor och själsprocesser, ett sätt att välja att må bra, säger han.
Under tio års tid undervisade Bert Yogson i Yoga i Göteborg och blev något av en kultperson i stan. Utöver sina österländska hälsoövningar var han också verksam som jazzmusiker, collagekonstnär och originell poet. Vid denna tiden bytte han också från det allmänna tilltalsnamnet Bert "Yoga" Jonson till Bert Yogson.

Hans tal om jagkraft och personlig viljestyrka var dock inte politiskt korrekt i 70-talets Göteborg. Dessutom ville han vidga sina vyer mot astrologi och reinkarnation och andliga konstformer. Flytten gick därmed till Stockholm, och sen slutet av 70-talet har han verksamheten där och en mindre filial i Malmö.
- I dag jobbar jag också mycket med föreläsningar för företag och skolor om hur man hanterar vardagen, självförtroendet, stress, dålig sömn och annat, säger han.
Bert Yogson har varit med i teve och radio åtskilliga gånger. Han har siat om Sveriges framtid och fick rätt om bland annat Ingvar Carlssons avgång som statsminister. Vidare har han skrivit 15 böcker om yoga, meditation, stresshantering, sömnteknik, parapsykologi, astrologi, stressdämpning, sömnteknik och andra metoder för högre själsfrid.
När det gäller framtiden är Bert Yogson pessimistisk och optimistisk på en gång. Han talar om ett förstående paradigmskifte och stora förändringar. Om att allt kommer bli sämre - för att sedan bli bättre.
- Samhället håller på att vittra sönder. Börsen svajar - den är också utbränd, naturkatastrofer är vardagsmat och Bush och vapenindustrin rustar för storkrig. Här hemma brottas vi med en gigantisk statsskuld och sjukskrivningar för miljarder, summerar han läget.

Han talar om att vi befinner oss i en kosmisk vargtimme, om Sverigedemokrater och nazister som åter tågar över ett oroligt Europa. Men också om ökad medvetenhet hos andra, som söker efter mening i mörkret.
- Eftersom varje människas verklighet finns i det egna huvudet är det också där lösningen finns. Heaven is not a place, but a state of mind, säger han.
Är människan lycklig blir världen lycklig, är hans slutsats. Så är det tyvärr inte nu. Yogson refererar till en undersökning som visar att fyra av fem vantrivs med sin jobb och brer på med allt av stress, utbrändhet, skulder och oro som plågar den stackars svensken.
- Slavsystemet är inte avskaffat, det har bara ändrat form, med kronofogdar, amorteringar, stress och så vidare.
Enligt Yogson kan den lilla människan inte förändra världen, men hon kan förändra sig själv. Han understryker också vikten av gemenskap och samarbete.
Själv säger han sig få inspiration och glädje av att leva och mycket av hemligheten ligger i att aldrig ha tråkigt. Kreativitet är A och O. Och att till exempel kunna meditera över en banan i en timme med "förhöjd förtjusning". Politiskt kallar han sig "Kosmisk socialist", en "Vertikalist" - till skillnad från någon som står till höger eller vänster.
- Må dåligt ska man göra i högst en halv minut, det är min filosofi, sammanfattar han sin livsinställning. (PM)

Johannes Lundborg