Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkeshögskola kan starta i höst

Sandviken hoppas kunna starta en yrkeshögskola till hösten med hjälp av statliga pengar. Utbildningen ska vara ettårig och ha två inriktningar: industriproduktion och industriell IT/automation.

Redan till hösten vill kommunen komma igång med en yrkeshögskola med 40 platser. Verksamheten ska ligga under Centrum för vuxnas lärande, CVL, och kostnaderna ska täckas genom aviserade statsbidrag. Hoppet är att få minst 50 000 kronor per studieplats och år. Om statsbidragen uteblir hoppas man på Region Gävleborg.

I slutet av februari hölls en första träff på Sandbacka Park där företag bjudits in för att diskutera hur man på bästa sätt kan utnyttja den nya utbildningen för regionens företag. Då kom det fram att arbetet låg så långt framme att en ansökan snabbt kan bli klar. Det finns också ett stort intresse från företagen i regionen.

I en skrivelse från Tillväxtförvaltningen till kommunstyrelsen konstaterar man att Lövbacken där man redan har verksamhet kan vara utbildningsplats för industriproduktion. Till industriell IT/automation har man just nu ingen lokal men kan tänka sig samarbete med gymnasieskolan och Göranssonska skolan.

I maj räknar kommunen med att få besked om utbildningen får starta.

Kommunstyrelsen väntas fatta beslut om att ansöka om en yrkeshögskola vid sitt möte i nästa vecka.