Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkeskörkort snart ogiltiga

GÄVLENu brinner det i knutarna för massvis med länsbor över 50 år med hög behörighet på sina körkort. Många har inte kommit in med läkarintyg och riskerar därför rätten att köra lastbil och buss.

Tiden för att söka förlängd behörighet för tung lastbil och buss går nämligen ut den 1 oktober. Många yrkesförare har väntat så länge med att beställa läkarundersökning att de inte får den i tid.
- Många ringer dagligen Vi säger att det är viktigast att de skickar in grundhandlingen före månadsskiftet. I och med att vi registrerat vederbörande händer inget.
Det säger Birgitta Sjöström, körkortshandläggare på länsstyrelsens trafikenhet.
De som skickar in grundhandlingen med namnteckning och foto utan att ange tid för läkarbesöket får ett föreläggande med en tidsgräns när intyget måste vara inne.
Många av dem som inte hört av sig har säkert inte längre behov av att köra lastbil och buss.
Före 1984 fick man köra lastbil med ett B-körkort. Inför övergången fick alla som presterade ett intyg att de kört lastbil minst 100 mil C-behörighet utan prov.

C-körkort
- Nästan alla 40-talister har C-körkort. Väldigt många av dem har troligen aldrig kört lastbil, konstaterar Birgitta Sjöström. De flesta av dem tar säkert inte kostnaden och omaket att förlänga sin C-behörighet ytterligare tio år.
Även äldre med C- och D-körkort som nöjer sig med att köra personbil (B) måste skicka in grundhandlingen. Annars är de inom ett par månader utan körkort.
De litet äldre med rätt att köra lastbil och buss som inte hört av sig till länsstyrelsen vid månadsskiftet får inom ett par veckor brev från Vägverket. Det innehåller en grundhandling som de måste fylla i. Annars förlorar de även rätten att köra personbil.

EU-anpassning
Sverige EU-anpassade körkortsreglerna 1998. De kräver att alla som fyllt 45 år vart tionde år måste lämna in läkarintyg som visar att de fyller de medicinska kraven för att få fortsätta köra tung lastbil och buss.
Alla berörda har nu haft två år på sig att skaffa intyg. Som i andra sammanhang väntar många i det längsta.
För en månad sedan hade ännu inte nära 200 000 C- och D-innehavare skickat in begäran om förlängning till Vägverket.
- Sen dess har många hört av sig men vilket antal som fortfarande saknas vet vi inte i dag, säger Yvonne Käll på trafikregistret i Örebro.
Väldigt många gästrikar har haft svårt att få tid hos läkare. Hälsingarna har haft det lättare. Orsaken är att primärvården i Gästrikland bestämt att läkarna ska ägna tid åt patienter som vill förlänga rätten att köra lastbil och buss. I Hälsingland finns inga sådana direktiv.
Hittills har länsstyrelsen i Gävleborg beslutat i 8 833 ärenden. Nästan alla, 8 756, har fått bifall. Bland dessa finns fall där behörigheten dragits in delvis. Vissa anses friska nog att fortsätta att köra lastbil men uppfyller inte längre de medicinska kraven för bussbehörighet.

Syndefekter
Vanligaste orsaken till avslag är syndefekter, till exempel otillräckligt synfält.
Ungefär 20 000 av länets körkortsinnehavare har högre behörighet än B. Inom någon eller några månader kommer den siffran att vara betydligt lägre.
- Hittills i september har vi fått in 939 ansökningar om förlängd behörighet. Det är betydligt färre än vi räknat med, säger Birgitta Sjöström.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson_gd.se