Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare fyra personer i länet smittade av coronaviruset: ”Räknar med att det kommer komma nya fall dagligen”

Nu har det bekräftats att ytterligare fyra personer i länet har smittats med det nya coronaviruset. Totalt är alltså fem personer drabbade av Covid-19.

Det meddelar Region Jämtland Härjedalen under onsdagen.

– Alla är inte hemmahörande i länet men några av dem är det, säger Annika Ersson, överläkare på infektion samt biträdande smittskyddsläkare.

Hon vill inte berätta mer om personerna.

– Det jag kan säga är att de kommer från tre olika sällskap. Det första bekräftade fallet och några av de nya kommer ifrån länet, säger Annika Ersson.

Finns det riska att de fyra smittat ytterligare personer?

– Jag skulle bedöma risken som minimal i nuläget. De har varit mer eller mindre isolerade sedan de började få symptom. De mår väl efter omständigheterna, ingen behöver sjukvård utan befinner sig i hemmakarantän.

Tror du att det kommer att komma fler smittade?

– Jo absolut, jag räknar med att det kommer nya fall dagligen nu den närmaste tiden. Personer som hinner insjukna efter resor där man åkte på smitta. Samtliga fall är smittade utomlands och vi har inte haft någon smittspridning i länet.

Under onsdagen bekräftade även det första svenska dödsfallet. En person i 70-årsåldern avled efter att ha vårdats på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Patienten har haft covid-19 samt underliggande sjukdom skriver Region Stockholm i ett pressmeddelandet.

I det fallet kan smittan inte härledas till utlandet.