Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zakaria vill stanna i Gefle IF

Ghananen Zakaria Abdulai är i Gävle för att stanna – om han själv får bestämma.

Och behovet av ytterligare en central mittfältare i Gefle IF finns.

– Jag är snabb och har kraften att tackla, säger 21-åringen efter sitt första träningspass med laget.

Annons

Zakaria Abdulai spelade senast för en av Ghanas äldsta och mest traditionstyngda fotbollsklubbar, Eleven Wise. Han fanns med när laget efter några tunga år gjorde comeback i högstadivisionen förra säsongen, vilket emellertid bara blev en ettårig sejour.

Nu har han inget kontrakt med Eleven Wise längre och efter ett tips till GIF-tränaren och sportchefen Pelle Olsson – inte från landsmannen Yussif Chibsah som man skulle kunna tro – befinner han sig nu i Gävle.

Chibsah har förstås ändå spelat en roll för Abdulais önskan att spela för GIF.

– Jag och Yussif känner varandra sedan långt tillbaka och han har berättat att det här är en bra klubb med bra människor. Jag vill vara här med honom, jag vill starta upp ett nytt liv i Gävle och med det här laget, säger Zakaria Abdulai.

En enda träning ger sällan några klara besked om hur bra en spelare är, och gårdagens pass utfördes dessutom på liten plan. Det gick ändå ganska snabbt att se var den nye ghananens styrkor ligger. Han har ett bra tillslag med vänsterfoten – enligt egen utsago blev det sju mål på en och en halv säsong i Eleven Wise – och han verkar vara en spelare som är jobbig att möta i man-man-dueller.

Det var dock först mot slutet av träningen som han började ta för sig på allvar.

• Hur var det?

– Det gick helt okej. Det var roligt, säger Zakaria Abdulai.

• Vad tycker du själv att du har för styrkor?

– Jag har kraften att tackla och kan skicka iväg bra passningar, både korta och långa. Snabb? Ja, jag hinner tackla och täcka upp.

Pelle Olsson beskriver 21-åringen – inte baserat på gårdagen utan på de dvd-klipp han sett med Abdulai – som en passningsskicklig balansspelare.

– Han har spelat både till vänster i ett 4–3–3-system och centralt i ett 4–4–2-system. Han är inte den typen som slår genombrottspassningar utan är mer en balanserande spelare. Sedan har han en bra vänsterfot och levererar på både hörnor och frisparkar, säger Olsson.

Egentligen är det färdigvärvat för Gefle IF, men när möjligheten att testa Abdulai – och dessutom gratis – dök upp fanns det inget att tveka på. Inte minst för att man eventuellt kan värva honom längre fram.

Behovet av en central mittfältare finns dock redan nu, medger Pelle Olsson.

– Vi har ju använt Marcus Hansson ganska mycket som mittback, och centralt i både backlinje är vi sju man och egentligen en färre än vi hade önskat. Vi får se om det går att lösa och vad vi gör för värdering, säger Pelle Olsson.

Zakaria Abdulai följer inte med laget till träningslägret i Cypern men stannar i Gävle. Sedan tränar han med laget igen från mitten av mars.

Annons