Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zzztora snarkproblem i Gävle

/

Ett undersökningsföretag har tagit reda på hur högt vi snarkar i Gävleborg. Andelen som snarkar riktigt högt ligger över genomsnittssvensken, men vi störs ändå mindre av oljudet.

Annons

Kanske är det dags att skruva upp en decibelmätare i sovrummet? Om man ska tro en rapport om svenskarnas snarkvanor så ligger vi nämligen ganska illa till.

I Gävleborg och Dalarnas län snarkas det nämligen ovanligt högt. 42 procent tycker att deras partner snarkar lika högt som ljudet av vanlig stadstrafik (85 decibel) eller en konsert (120 decibel). För genomsnittssvensken är samma siffra 36 procent. Oljudet  ska också ställas mot WHO:s rekommendationer för bullernivå inomhus som är på 45 decibel.

Trots oväsendet i sängkammaren så är vi inte särskilt lättstörda. bara 47 prcoent tycker snarkning är störande, jämfört med 60 procent för genomsnittssvensken.

Eva Svanborg är  sömnforskare på Linköpings Universitet och enligt henne är snarkningar inte ett så stort problem.

- För det första är det viktigt att framhålla att det i sig inte är farligt att snarka. Det är bara om man har andningsuppehåll som man ska se upp.

Hon menar heller inte att mycket oljud i sig är ett problem, utan snarare om man störs av dem.

- Folk reagerar olika på ljud när de sover. I regel kan man säga att kvinnor är mer lättstörda än män. Det kan ha att göra med att de som föräldrar av naturen är mer uppmärksamma på sina barns ljud, säger Eva Svanborg.

Mer läsning

Annons