Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrott oroar i Andersberg – taggarna ifrågasätts

/
  • Urban Hedman, Margareta Hedman, Karina Carlsen och Tony Henningsson ifrågasätter Gavlegårdarnas säkerhetssystem.
  • Karina Carlsens fiskeutrustning för drygt 5 000 kronor blev stulen.
  • Tjuvarna har använt bultsax för att ta sig in i förrådsburarna.
  • På dörrarna in till förrådsutrymmena finns inga brytmärken.    – De måste ha fått tag i en huvudtagg, menar Urban Hedman.

Efter flera förrådsinbrott i Andersberg ifrågasätts Gavlegårdarnas säkerhetssystem av några hyresgäster.
– Det vore bättre med kodlås, säger Tony Henningsson på Norrskensgatan.

Annons

I måndags upptäckte Karina Carlsen att någon brutit sig in i hennes förråd genom att klippa upp hänglåset med en bultsax. Tjuvarna hade tagit med sig hennes fiskeutrustning, verktyg och mc-hjälmar.

– Bara fiskegrejerna kostar drygt 5 000 kronor, säger hon.

Hon har gjort en polisanmälan och tagit kontakt med försäkringsbolaget. Det har Urban och Margareta Hedman inte brytt sig om att göra.

– Vi blev bara av med grejer för ungefär 1 000 kronor, självrisken är högre än så, säger Urban Hedman.

I minst tre olika förrådsutrymmen i fastigheten har tjuvarna gått in och brutit upp åtminstone fem förrådsburar genom att klippa sönder hänglås. Men några brytmärken på dörrarna syns inte.

Märkligt, menar hyresgästerna eftersom systemet med plastbrickor eller taggar sägs vara säkert. En och samma tagg ska inte leda till flera olika förrådsutrymmen.

– Någon måste ha gått in med en huvudtagg, säger Urban Hedman.

Niclas Lind är förvaltningschef på det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna som är hyresvärd och äger fastigheten. Enligt honom har säkerheten höjts rejält sedan systemet med taggar infördes.

– Poängen med elektroniska skalskydd är att endast rätt personer ska ha tillgång till ett utrymme. Om någon tappar en tagg och hör av sig till oss kan vi snabbt spärra bort den så att den inte längre fungerar, säger han.

Vad kan ha gått snett i Andersberg?

– Vi är oerhört restriktiva med huvudtaggar, men det händer att folk ställer upp dörrar eller petar in saker i låsen så att dörrarna inte går igen.

Vore det bättre med kodlås?

– Då finns alltid risken att koderna sprids och då måste man byta ofta. Min bedömning är att ett sådant system inte håller samma säkerhetsnivå som vårt elektroniska skalskydd, säger Niclas Lind.

Mer läsning

Annons