Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrätten: "Övertygande bevisning"

34-åringen dödade sin kompis på Öster.
Det beslutade tingsrätten på tisdagen.
Men om han döms för mord återstår att se.

Annons

Under den 13:e dagen i rättegången om Östermordet höll advokat Per Wiesel sin slutplädering. Han kritiserade utredningen på flera punkter och riktade kritik mot åklagarna.

– I ett tidigt skede låste sig utredarna vid att min klient är skyldig. De har trott att han ska erkänna, därför har de inte utrett alternativa gärningsmän tillräckligt. Det är en stor brist, säger Per Wiesel.

Ingen teknisk bevisning knyter 34-åringen till platsen och de vittnen som har pekat ut honom har själva varit misstänkta för mordet. Ingenting i utredningen motbevisar den misstänktes egen berättelse om vad han gjorde på mordkvällen, menar advokaten.

– Inget vittne har beskrivit honom som våldsam i vuxen ålder, därför liknar det smutskastning när åklagarna beskriver honom som en tickande bomb och använder hans problem i ungdomen som bevisning, säger Per Wiesel.

Efter advokatens slutplädering ville 34-åringen själv säga några ord. Han drog paralleller till utredningen kring dubbelmordet för tio år sedan där Tommie Karim var misstänkt men sedan friades.

– Man vill bara ha någon fälld för att det ska se bra ut. Jag älskade honom som en bror, det finns inte på kartan att jag skulle ha gjort det här, säger 34-åringen.

Åklagare Ann-Charlotte Bålman höll sin slutplädering för en dryg vecka sedan och gjorde bara enstaka inlägg under tisdagens förhandling.

Efter lunch hade tingsrätten tagit ställning i skuldfrågan: Bevisen för att 34-åringen har dödat offret är övertygande.

Nu ska 34-åringen genomgå en RPU, rättspsykiatrisk undersökning, som väntas ta fyra veckor. I slutet juni återupptas rättegången, då ska tingsrätten besluta om vad gärningen ska rubriceras som och vad straffet blir.

Mer läsning