Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundägare fråntogs hund som sprang lös om dagarna – Länsstyrelsen: "Polisen gjorde rätt"

Polisen fick larm om en lösspringande hund i ett bostadsområde i Gävle. Och det var inte första gången hunden sprang lös.
Nu har länsstyrelsen gett polisen rätt som tog hunden från ägaren.

Annons

Invånare i ett bostadsområde i Gävle hörde en hund gnälla och gny en natt i mitten av juni. De anmälde till länsstyrelsen att hunden hölls instängd i ett förrådsskjul vid bostadshuset.

Samma dygn larmades polisen om att hunden sprang lös i området.

Enligt invånarna hade hunden sprungit omkring i flera timmar. Hunden ska också ha varit lös dagen innan utan att ägaren syntes i närheten.

Dörren var låst till bostaden där hundägaren höll till. Polispatrullen tog sig in i bostaden och kunde konstatera att där var stökigt och att det saknades både vatten och mat i hundskålarna.

På golvet och på tomten utanför låg avföring. Poliserna tyckte det var uppenbart att hunden inte rastades tillräckligt.

Hunden hade sårskador på huvudet och öronen. Poliserna upplevde hunden som strykrädd eftersom den skakade och ryggade tillbaka när de gjorde hastiga rörelser.

Poliserna tog beslut om att hunden skulle omhändertas direkt.

Senare protesterade hundägaren mot beslutet och hävdade att hunden måste ha smitit ut på något sätt, trots att inga fönster eller dörrar ska ha varit öppna när hen lämnade bostaden.

Ägaren skriver i ett brev till länsstyrelsen att polisens beslut är fruktansvärt fel och kränkande.

Enligt ägaren skakade hunden och ryggade tillbaka på grund av tidigare dåliga erfarenheter av polisen. Såren på huvudet och öronen ska ha varit från ett tidigare slagsmål med en annan hund.

I brevet skriver hundägaren att hunden troligen lyckades ta sig ut för att bakdörren inte varit ordentligt stängd. Enligt ägaren var det första gången som hunden smitit ut och sprungit omkring lös.

Men det visade sig att länsstyrelsen för drygt ett år sedan fick in en anmälan från ett djursjukhus dit samma hund förts efter att ha sprungit lös och hamnat i slagsmål med en annan hund. Hunden var då mycket halt efter slagsmålet.

Länsstyrelsen gör nu samma bedömning som polisen att ägaren saknar förmåga att ta hand om och ha tillsyn över hunden. Beslutet om omhändertagande ska därför fortsätta gälla.

Mer läsning

Annons