TV: Följ med in i Berits ateljé – Målar alltid grunden till tavlorna med färg som blivit över.
Det var Gunnar som kom med idén. Han hade använt garaget till ”bra att ha-grejor” i många år men bestämt sig för att röja ur och städa. ”Nu gör jag en ateljé åt dig,” sa han en dag och Berit sa inte emot. Hon hade haft verkstad i olika rum i huset, det finns fortfarande färgfläckar kvar på golven, och de sista åren hade hon hyrt in sig på Laxön.
Nu har hon en egen ateljé i den miljö där hon trivs allra bäst, på en bergknalle mellan skog och hav. Med svanar i viken och ett ”sommarvardagsrum” med brygga och badtunna på stranden. Dessutom har hon fått markservice på nära håll. När Gunnar tycker att hon har målat för länge går han ut och säger att maten är klar. När hon skapar glömmer hon bort att hon är hungrig.
För två år sedan slutade Berit Norrbelius Lindberg som lärare i förtid för att kunna ägna sig åt måleriet på heltid. Hon arbetade på Stigslundsskolan och hade redan gått ner i tid, först fyra dagar i veckan och sedan tre dagar i veckan.
– Jag märkte att det hände så mycket när jag fick en dag till att måla på. Och när jag ställde ut på Galleri Majoo sålde jag slut, det var då jag bestämde mig. Jag ville satsa på konsten på heltid och jag har inte ångrat mig en sekund, säger Berit.
Vi står i husets matrum med två röda vilfåtöljer framför en sprakande braskamin, mellan dem står det ”kontor” på en skylt, ett långt matbord för många gäster, med en lång taklampa i trä som Gunnar har byggt och en lång vas med tulpaner. Genom fönstren en hisnande utsikt högt över viken.
– Det var läget vi föll för, men det var en svår tomt att bygga på. Det finns ingen jord under så huset är fastskruvat i berget, säger Gunnar.
Han byggde huset efter Berits ritningar, med assistans av henne och sin far. Egentligen trivdes de i radhuset i Bomhus men längtade efter något eget. Gärna nära havet. Berit hade stått i kommunens tomtkö i många år och när hon frågade blev det precis en tomt ledig på Hakudden, mellan Vårvik och Furuvik. De hade två dagar på sig att tacka ja och började skissa på husmodeller. Den första var med tinnar och torn, men det slutade med en mer tidlös stil, med röd fasad och förstukvist för att smälta in i den gamla bebyggelsen.
– Det gula huset rakt över viken tillhörde familjen Boberg som ägde Bo Fajans-fabriken i Gävle, det är fortfarande i släktens ägo. Jag brukade gå förbi fabriken när jag var ung, den låg ungefär där Lantmäteriverket ligger i dag. Jag tycker om saker från Bo Fajans och har en liten samling, säger Berit.
I allrummet en trappa upp står det fina porslinsvaser och skålar på rad i fönstret. Där har hon sin syateljé och där sitter hon ibland framför TV:n och stickar. På väggen hänger en stor målning med två vita hundar och på soffbordet ligger en nätt hög med garner och sockor som har bokstäver på skaften.
– Det här är lite Bo-special. Jag har ett barnbarn som heter Bo som är tre och ett halvt år och han älskar mina stickade grejer. Därför brukar jag sticka in hans namn i maskorna.
I hallen hänger Bos piltavla med kardborrefästen istället för pilspetsar och i sovrummet står den gröna utdragssängen som alla barn har sovit i. Just nu har den fått en bofink på gaveln. De har fler barnbarn som tycker om att komma på besök och gärna för att måla med farmor. Då går de ut i Berits ateljé och gör tavlor tillsammans. Julia sa det nyss, ”jag tror att jag ska bli konstnär när jag blir stor.”
Ateljén har ljus panel på väggarna och ordentlig belysning på skenor i taket, så att hon ska kunna göra hängningar i lokalen. En bekväm stol framför staffliet, hon sitter helst när hon skapar, och en liten hustomte står i fönstret och vakar. När hon börjar på en ny tavla har hon ingen aning om vad det ska bli. Bilderna växer långsamt fram. Den 25 mars ställer hon ut på Galleri K, hon kallar utställningen ”Nya landvinningar”. Bollträden finns kvar, fälten och färgerna, men med nya detaljer och kanske en lättare ton.
Just nu har hon mycket på gång. Efter Galleri K och Gästrikekonsten i Gysinge ställer hon ut på Engeltofta och Linnés kammare utanför Uppsala och i slutet av sommaren fortsätter hon till Grand Hotell. Hon ser också fram emot sommarkursen som hålls av StinaWollter.
– Jag följer henne på instagram och tycker att hon är en härligt bejakande kvinna. Hon är ju med i Lets dance på TV också så det måste jag titta på nu.
På golvet längst in i ateljén står en vinröd stilsoffa och lockar besökare att slå sig ner. Bullig och blank i skinande sammet. Där sitter hon när hon tar en kopp kaffe. Ibland, om hon fastnar i måleriet och behöver en paus, lägger hon sig raklång i soffan och tänker. Efter en stund har hon kommit på hur hon ska gå vidare.
(fakta)
Berit Norrbelius Lindberg
Gör: Konstnär, tidigare lärare
Familj: Gunnar Lindberg, två vuxna barn och tre barnbarn
Bor: I villa på Hakudden (mellan Vårvik och Furuvik) på 140 kvadrat som Berit ritade och Gunnar byggde 1995
Ateljén: Inredd i garaget med ljusa panelväggar, mycket belysning och en vinröd stilsoffa
Aktuell: Ställer ut ”Nya landvinningar” på Galleri K den 25 mars och i Gysinge i påsk och fortsätter i sommar till Engeltofta, Linnés kammare (utanför Uppsala) och Grand Hotell i Gävle