Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

De bor i unik 1700-talsmiljö – följ med till Forsbacka herrgård

Ett K-märkt dass och ett kapell där Ingmar Bergmans pappa predikat. På Forsbacka herrgård bor bostadsrättsföreningens medlemmar i en unik 1700-talsmiljö.
– En oas, tycker Lars Nilsson som har en av lägenheterna.

Annons

Det byggnadsminnesmärkta dasset består av sex hål uppe på en avsats i en av de gamla stallarna. Fallhöjden är fem meter, och nere på marknivå där även all dynga från gårdens djur samlades förvaras idag de boendes båtar.

– Enligt en skröna är stallbyggnaden byggd av ryska krigsfångar, berättar Lennart Bryngelsson.

Tv: Följ med på en rundtur vid föreningens nya odlingslotter

Historien är närvarande på herrgården. Lennart Bryngelsson, Lars Nilsson och Rolf Nilsson bjuder under vår rundvandring på flera anekdoter om det som har hänt här. Som att kungen Gustaf III övernattade i huvudbyggnaden på väg till riksdagen i Gävle 1792, eller att Ingmar Bergmans pappa predikade i kapellet när han var präst i Forsbacka under tidigt 1900-tal.

Det som då var kapell byggdes en gång som orangeri, och står just nu och väntar på att få sina fönster uppfräschade. Fortfarande syns märken efter kyrkbänkarna, men i övrigt är det tomt i lokalen. Vad den ska användas till återstår att se.

– När orangeriet byggdes i början av 1800-talet var det poppis med citron, vindruvor och apelsiner. Det kunde man förvara härinne, berättar Lars Nilsson.

I det som tidigare bara var en stenåker utanför finns nu föreningens odlingslotter. De anlades i fjol och blev snabbt populära, inte bara bland de boende utan också förbipasserande Forsbackabor.

– Många uttrycker sin belåtenhet över hur fint området har blivit. Det blir en stark drivkraft att fortsätta, säger Lennart Bryngelsson.

Herrgården byggdes 1777. Tidigare stod en enklare gårdsanläggning på platsen.

Alla som vill har fått en plätt att odla på. Lars Nilsson kunde nyligen tillaga hemodlade rotfrukter i ugn tillsammans med timjan och lite honung.

– Att kunna gå och plocka sin egen middag är fantastiskt. Allt är ekologiskt och man vet var det kommer ifrån.

Han har bott i sin lägenhet i det så kallade brukskontoret, alldeles intill huvudbyggnaden, i åtta år. Men han kom faktiskt i kontakt med herrgården via en bok redan i 12-årsåldern, tack vare ett stort intresse för just herrgårdsmiljöer.

– Jag fick jobb på Sandvik, började leta bostad och hamnade här. Läget är jättebra, tio

minuter till jobbet och en kvart till Gävle. Ändå bor man i en sådan här oas, säger han.

I orangeriet strömmar ljuset in.

Inne i själva huvudbyggnaden möts vi av marmorerade träpelare och ett stengolv som förmodligen är original från byggtiden 1777. Genom en dubbeldörr kommer vi in i en festsal, med tapeter i jugendstil och en stor kakelugn på ena kortsidan.

Den halvmåneformad balkongen har fin utsikt mot bruket och Gavleåns utlopp från Storsjön.

– Här uppe dricks en och en annan flaska vin, medger Lennart Bryngelsson.

Vi går ut igen, runt huvudbyggnadens hörn och vidare uppför en ojämn stentrappa som leder upp till Lennart och Eva Bryngelssons lägenhet i västra flygeln.

– Vardagsrummet var tvättstuga förut, berättar Lennart Bryngelsson.

Den andra delen av lägenheten användes som vedförråd, och via en räls kunde bränsle och rent linne fraktas in i huvudbyggnaden. Paret har moderniserat lägenheten med bland annat en spaavdelning, men försökt att behålla alla tidsenliga detaljer.

Totalt förfogar föreningen över en hektar mark, och det saknas inte planer för framtiden. De tas fram i samarbete med Gävleborgs länsstyrelse och länsmuseum. Förr fanns här en rad anställda som kunde ta hand om ägorna, men i dag försöker föreningen i stället använda medlemmarnas olika kunskaper för att hålla nere kostnaderna.

Så lite mer jobb än i en genomsnittlig bostadsrättsförening blir det, konstaterar Lars Nilsson.

– Men då får man miljön på köpet.

Fakta: Herrgården

Forsbacka herrgård byggdes 1777 enligt rokokons ideal. Snart blev dock modet ett annat och redan i början av 1800-talet byggdes herrgården om i sengustaviansk stil. I dag ägs herrgården av en bostadsrättsförening med totalt 21 lägenheter. På området finns också ett orangeri och de gamla stallarna.

Förut stod det hästar i stallarna. Nu används lokalerna i stället som garage och delvis som snickarverkstad för de boende.

Även det gamla dasset i en av stallbyggnaderna är K-märkt.

Lars Nilsson kliver upp för den lite ojämna stentrappan som leder upp till Lennart Bryngelssons lägenhet.

Utanför Lennart Bryngelssons lägenhet i flygeln ryms en liten trädgårdsyta.

Flygellägenheten där Lennart Bryngelsson bor med sin fru är inte K-märkt, men de har ändå försökt att bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga utformningen.

Kakelugnen är rikt utsmyckad.

Vardagsrummet i paret Bryngelssons lägenhet var ursprungligen tvättstuga.

Djupa fönsternischer i lägenheten i flygeln.

En leopard vaktar ingången till vardagsrummet.
Vad orangeriet ska användas till i framtiden vet man inte än, men helt klart blir det något som kommer de boende till del.

I festsalen finns övernattningsmöjlighet för gäster till någon av de boende.

Kakelugnen i festsalen.
Tapeterna i festsalen är typisk jugend från början av 1900-talet, berättar Lars Nilsson.

På balkongen har det druckits en och en annan flaska vin, konstaterar Lennart Bryngelsson.
Orangeriet har fungerat som både skola och kapell.

Rolf Nilsson med sin labradoodle på trappan in till orangeriet.

Rolf Nilsson är just nu ordförande i bostadsrättsföreningen.

I brukskontoret är lägenheterna i ett mera modernt snitt. Längs väggarna på den fyrkantiga innergården leder mörkgröna dörrar in till alla utom två av de tio bostäderna.

Bostadsrättsföreningen har en utvecklingsplan för hur området ska användas. För två år sedan stod fruktträdgården på herrgårdens östra sida klar.

På herrgården är historien alltid närvarande.

Vällingklockan.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!