Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

De driver den nya handelsträdgården i Valbo: "Det ska vara snyggt och ätbart"

De sprang med hinkar med varmt vatten för att ta bort is från den nyss gjutna markplattan, de spikade takreglar i snöstorm. Ändå var de övertygade om att tidsplanen skulle hålla. Växtzon 4 öppnade också mycket riktigt den 14 april. En månad senare kan Eva Perpåls och Anette Jonsson Sundell pusta ut. ”Men helt klara blir vi nog aldrig.”

Annons

Anette Jonsson Sundell och Eva Perpåls

De är vänner sedan tjugo år tillbaka. Båda har arbetat som lärare och haft konstprojekt ihop, bland annat under Gästrik Konst. Men något fattades, de ville få ut något mer av sina liv. Anette Jonsson Sundell berättar om en gravsten med inskriptionen ”I did it my way” som hon brukade minnas när tillvaron nötte på som mest och söndagsångesten kunde gripa tag.En handelsträdgård skulle kunna vara precis det ställe där deras olika intressen skulle kunna kanaliseras; odling, konst, mat och kurser.

Odling har de alltid gillat, Anettes pappa hade ett rosarium och Eva är bonddotter med allt vad det innebär med ett liv nära jord och grödor.

LÄS OCKSÅ: Intresset för att odla mat ökar – nu är det dags att så om man vill skörda egna grönsaker

För sex år sedan föddes tanken och sedan vidtog en lång process som bland annat innehöll en trädgårds­utbildning på distans och en omständlig byråkratisk armbrytning. Först i oktober 2016, efter mer än ett år, var alla papper klara och arbetet kunde börja.

– Du förstår, man får inte bygga vad som helst på sin egen mark, förklarar Eva Perpåls med ett snett leende.

Växthuset är 105 kvadratmeter stort.

Hon har tagit över sitt föräldrahem och tvärs över Myckelvägen, mellan Överhärde och E16 på gårdens åkermark, har Växtzon 4 byggts upp. Totalt 2 500 kvadratmeter markyta med ett 105 kvadratmeter stort växthus och en nästan lika stor träbyggnad med kafé och försäljning.Anette som är utbildad inredningsarkitekt har ritat allt och de har varit sina egna byggherrar. Tillsammans har de gjutit, spikat och målat. De har bara behövt kalla in hjälp för puts och elektricitet. Deras män har förstås funnits i bakgrunden och Eva prisar sin mamma som stått för middagar när de två kompanjonerna gått omkring i blåställ.

LÄS OCKSÅ: Mariannes gröna rum står i väntans tider – det är här hon hämtar ny energi

– Vi har byggt allt med våra sparpengar och hur många timmar vi lagt har vi ingen aning om. Däremot vet vi att vi tillbringat 14 dygn i bil och åkt hela vägen till Sydafrika när vi pendlat till trädgårdsutbildningen i Dingle på västkusten, säger de.

Tre ton murbruk har de rört till och hundra kvadratmeter stora glasskivor har de burit och monterat i växthuset som ska få långbord och utsmyckas med till exempel blåregn.Företagets namn är tänkt som en innehållsförklaring. Allt som i dag säljs från svenska leverantörer ska fungera i den geografiska växtzon som vi befinner oss i.

I kafédelen är det hembakt som gäller.

Nästa år ska de egna odlingarna ha fått fart med gurka, tomat, chili, vitlök och andra kryddor. Koskiten och jorden kommer från Valbo och lokala samarbeten märks även i butiken och i kaféet.

– Nästa år skulle jag vilja ha en vedeldad pizzaugn så att vi kan bjuda på goda trädgårdspizzor. Vi vill göra det här till ett utflyktsmål, säger Eva Perpåls.

LÄS OCKSÅ: Expertens tips: Här är växterna som klarar vårnätterna – de passar bäst för dig som vill pynta trädgården och balkongen

– Det ska vara snyggt och ätbart, menar Anette Jonsson Sundell.Läraryrket har de lämnat, nu njuter de varje dag och vill missionera om närheten till naturen. Det som gror gör det i egen takt och går inte som allt annat i tillvaron att skynda på.

– Upp med nackarna, se dig omkring, se det öppna landskapet! Det är viktigt för att vi ska må bra. Tänk en stig dit bort till min barndoms dunge där man kan vila i några hängmattor, säger Eva Perpåls och ser drömmande bort över åkrarna.

Fakta: Växtzon 4

Var: Myckelvägen 2 i Valbo

Vad: Handelsträdgård, odling, mat, kurser

Vem: Eva Perpåls och Anette Jonsson Sundell

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!