Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabeths lilla tvåa blev en ny frihet

/

När sonen flugit ur boet kändes det onödigt med en trea. Ett extra rum som mest stod tomt blev både onödigt dyrt och dessutom mer att städa.
Elisabeth ville hellre bo kompakt, bara njuta när hon är hemma och få pengar över att roa sig för.

Annons
Att flytta blev en ny frihet och en ny start på livet. Hon bestämde sig för att rensa i sitt gamla liv och skapa ett helt nytt hem som hon blir glad av att komma hem till.
Hon har alltid gillat färger och köpte en röd soffa till den nya lyan. Och trots bara två kokplattor i pytteliten kokvrå går det hur bra som helst att bjuda åtta väninnor på middag.
- Till en gryta med god soppa behövs inget lyxkök, säger Elisabeth. Jag lyckades hitta en liten diskmaskin också, som gick att få in i kokvrån. Nu är det bara att ställa in den smutsiga disken allt eftersom man har använt grejorna. Det funkar kanonbra.

Det var fyra år sedan hon bestämde sig på allvar. Hon har alltid tyckt om att läsa bostadsannonser och noterade tvåan som hade blivit till salu. Då ringde plötsligt sonen och tryckte på. "Såg du annonsen mamma?" undrade han och tyckte att den lilla lägenheten på Söder såg perfekt ut. Då visste han inte hur rätt han hade. Elisabeth ringde på annonsen och det slutade med att tvåan på 41 kvadratmeter blev hennes. Med nästan bara hälften av den bostadsyta som hon hade haft.
Hon började med att rensa ur sitt gamla hem och göra sig av med sånt som hon hade samlat under åren. En del möbler hade hon bara tagit hand om utan att välja dem själv, efter släktingar som hade gått bort.
- Nästan en hel lastbil blev det till Biståndsgruppen, berättar Elisabeth. Det kändes jätteskönt. Några grejer gav jag bort också. Sonen Christoffer och hans flickvän tog över mitt gamla matbord till exempel.
Först flyttade hon in i tvåan som den såg ut för att fundera i lugn och ro hur hon verkligen ville ha den. I ett år höll hon på med att möblera om och tänka på färger. Hon har alltid tyckt om starka färger och varit särskilt förtjust i rött, men eftersom det var så litet ville hon även få in ljuset. När hon väl bestämt sig gick det desto fortare.
Hon kom på att hon ville ha en fondvägg klädd med brädor spikade på längden. Garderoben i samma rum ville hon ta bort helt.
- Man kan väl inte ha en garderob i vardagsrummet, säger hon på sitt bestämda sätt.
I utrymmet efter garderoben sitter krokar med fina väskor, som tittskåp och förvaring på samma gång. En perfekt plats för tunnan med sopsortering, som inte ryms i köksvrån. Under taket sitter hyllor med långa rader av böcker.
- Det var någon som tyckte att jag borde göra mig av med böckerna också, när jag ändå höll på. Men det ville jag inte. Mina böcker betyder mycket för mig. Jag älskar att läsa, gärna hemma i soffan men allra helst på trappan utanför stugan i Utnora. Där har jag mitt paradis där jag kan koppla av och njuta av havet som kluckar och doften av nyklippt gräs.

Mitt på långväggen sitter ett gammalt verktygsskåp, målat i grönt för länge sedan med mycket patina av tidens tand. På insidan är det fack och upphängningar för verktyg och gamla listor i blyerts med telefonnummer till grannfolk. Elisabeth växte upp med skåpet som satt i grannens uthus på landet. När han skulle sälja sin stuga fick hon gärna ta hand om skåpet. En perfekt färgklick i en buteljgrön ton som går igen i både en tavla och i fåtöljen. På väggen mitt emot har hon målat orden "Jag elskar dej ajlavju mamam" med barnslig stil direkt på väggen. Meddelandet är en förstoring av ett brev hon fick av Christoffer när han var sex år.
- "Jag älskar dej" kunde jag ju läsa direkt, men det tog en stund innan jag såg vad det stod där efter! Jag glömmer aldrig känslan i kroppen när jag fick brevet.

I köksvrån har hon ungefär en kvadratmeter golvyta att stå på. Från början fanns det ändå två dörrar in och för att det skulle bli lite rymligare och mindre genomfartsled satte Elisabeth igen den ena dörren. Hon passade på att smycka den nya väggen med glasbetong och fick in mera ljus på köpet.
Sängen har hon placerat mitt i sovrummet och en bit bakom gaveln lyser en turkosguldfärgad tapet. Hon blev förtjust direkt men den var dyr, 1.000 kronor per rulle från Designers Guild. Men eftersom hon bara ville tapetsera en liten vägg räckte det med en rulle. Snett ovanför sängen hänger en stor drömfångare med vita fjädrar. Elisabeth har alltid sovit oroligt på nätterna och drömt konstiga drömmar.
När hon fick syn på drömfångaren på en cityfest tänkte hon att det vore värt ett försök. Och faktiskt. Sedan hon fick upp den sover hon mycket lugnare och drömmer bara snälla drömmar.
- Det är jättestor skillnad, nu sover jag som en stock. Drömfångaren funkar absolut, säger Elisabeth.

Mer läsning

Annons