Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hus för bara lust

/
  • Lusthuset är som att ha en sommarstuga på tomten där Maria och Lars-Göran kommer ifrån vardagen. Foto: AnnaKarin Björnström

När Maria och Lars-Göran skulle gå på visning var lusthuset det första de såg. Som ett smycke i trädgården, mellan fruktträd och bärbuskar och med utsikt över Gavleån.

Annons
- Vi blev jätteglada, säger Maria. Det kändes som en extra bonus och vi har använt det många gånger. Vi har till och med lånat ut lusthuset till syrran som ville picknicka där med en kompis. Det är som att ha en sommarstuga på tomten där man kommer ifrån vardagen och får ro och inspiration. Det fungerar verkligen till att förlänga sommaren med. Från påsk till oktober brukar vi grilla vid lusthuset och ibland går vi dit med bara spagetti och köttfärssås också.
- Lättstädat är det också, det räcker med en gång om året, säger Lars-Göran nöjd. Det är bara lust med ett lusthus. När vi har gäster hemma brukar vi dras hit under kvällen. Då ställer vi in öl och vin i lusthuset och avslutar med att kasta pil här nere.

Byggnaden är ganska enkel, men det fanns både takkrona, eluttag och element när de flyttade in för sex år sedan. De har piffat upp lite själva, målat om, lagt plåttak och pyntat takkanten med en träspets runt, ungefär som ett tårtpapper som sticker ut.
- Nu letar vi bara efter en toppspira också, gärna med en fisk eller något liknande.

Maria och Lars-Göran bor i en av träkåkarna med strandtomt på Gavleåns norra strand. De uppskattar läget som är avskilt och ganska lantligt trots att det bara tar två minuter att gå till Stortorget.
Fastigheten byggdes troligtvis runt 1820, men från början för många familjer. På 50-talet byggdes de 166 kvadratmeterna om till en enda lägenhet. 1958 flyttade Jonas och Siv Löfgren in. De lät bygga lusthuset som Siv brukade sitta och brodera i till ljudet av Gavleåns porlande.
År 2001 köpte Maria och Lars-Göran huset av Jonas och Magdalena Norlén som hade rustat invändigt och moderniserat köket, men fortfarande i gammaldags stil.
- Förutom läget och lusthuset, var det köket jag föll för, säger Maria. Trots att det är så litet älskar jag vårt kök. Vi hade bott i ett modernt hus i Västbyggeby i Valbo, med avskalad och ganska steril stil. Vi längtade efter det här mysiga och gammaldags som finns här.

Många djur verkar trivas i deras trädgård. Under lusthuset brukar det bo igelkottar och kaniner och inne på gården har de mycket fåglar och ibland en mink eller grävling. En gång tänkte Lars-Göran göra upp med en grävling som befann sig inne på tomten och gick ut med kvasten i högsta hugg. Men när grävlingen vände upp huvudet och visade tänderna ångrade sig Lars-Göran, sopkvasten kändes inte tillräcklig och han gick in och stängde dörren. Nästa morgon hade grävlingen grävt sig ut under stengången och den stora träporten mot gatan.
- Det är konstigt, men det är mera djur här än det var när vi bodde i skogen i Västbyggeby, säger de och skrattar.

Ibland använder de lusthuset för att få vara ifred. Maria som är konstnär och designer brukar sitta där och fundera och skissa på nya silvermodeller. Vattnet som porlar utanför är som balsam för själen.
Men det används lika mycket till att umgås i, både med god mat och musik. Båda tycker om musik och just nu är det Morriseys texter som de njuter av tillsammans.

Avkoppling i all ära, men kan lusten och kärlekslivet påverkas av ett lusthus?
- Jaadå, det är mycket romantiskt att vara två i ett lusthus, säger Maria och lutar sig mot Lars-Göran som ser nöjd ut igen.

Mer läsning

Annons