Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vet var skåpet ska stå

/

Ibland är det trångt hemma hos Ann-Cathrin Larsson. Hon samlar på gamla skåp som hon fyndar på loppisar och fixar till. I huset står det vackra pjäser mot nästan varenda vägg. Med fina detaljer och dekorationer av levande ljus och sköna kvistar. – Ernst Kirchsteiger det är min idol det, ler Ann-Cathrin. Han är som jag, går helst omkring barfota och gillar strån och sånt från naturen.

Annons

Hon tycker om att vara i skogen. Hennes pappa lärde henne allt om svampsorter och fågelläten när hon växte upp och det har hon försökt ge vidare till sina barn och barnbarn. Till bordsdekorationerna och dörrkransarna använder hon naturmaterial som hon plockar försiktigt för att inte göra skada.

Kanske är det kärleken till naturen som har gjort att hon mår så bra av att återvinna gamla möbler. Hon hittar dem överallt och renoverar dem hemma i tvättstugan enligt gamla metoder. Hon har en väninna i Årsunda som kan det mesta. Så fort Ann-Cathrin behöver färg eller lim ringer hon till henne så kommer hon och blandar till linoljefärger med pigment eller kokar fisklim i Ann-Catrins kök.

– Då luktar det inte gott hemma hos mig, säger hon och skrattar. Men det är jätteviktigt att man använder rätt produkter för att det ska hålla och bli bra.

Eftersom det inte ryms hur mycket möbler som helst i ett hem ser hon till att hitta nya ägare när hon väl har fått möblerna i ordning. Hon brukar hjälpa släktingar och vänner som är på jakt efter något speciellt. Ibland har hon utförsäljning tillsammans med en granne och då brukar det mesta gå åt.

– Min dröm vore förstås att få hjälpa andra att inreda sina hem. Det är det roligaste jag vet.

Redan utanför den handgjorda ytterdörren är det fullt med välkomnande krukor och kransar. När en ny granne kom in i huset första gången blev hon lite överraskad. ”Det ser gammaldags ut i ett modernt hus”, var grannens pricksäkra kommentar och Ann-Cathrin kände sig smickrad.

– Vem som helst kan köpa fina saker och göra om efter en tidning, men det är svårare att fånga den rätta känslan.

I hjärtat av huset finns en murstock och det första man ser är en gammaldags järnspis med fria ytor runt om. Hela huset är personligt med sina egna former och stora ljusinsläpp från alla håll. Det finns en skön oregelbundenhet med runda väggar och burspråk som mjukar upp och bryter av mot allt det raka. Huset har hon och Kenneth byggt själva. Ann-Cathrin gjorde ritningarna och Kenneth byggde med lösvirke. Eftersom tomten sluttar ligger vardagsrummet en halvtrappa ner och där har Kenneth lagt lite extra möda på interiören. Han har gjort en häftig stenvägg, murad och putsad i ett vackert, böljande mönster. Med murarspaden i ena handen och en pensel i den andra formade han väggen långsamt, klick för klick.

– Pappa var murare så det ligger kanske i generna, säger Kenneth och ler.

Han blev brandman till yrket och är hantverkare på fritiden, just nu gäller det mest att hugga ved inför vintern.

Ann-Cathrin som är inredningsfantast och estet jobbar också med något helt annat. Hon är sjuksköterska på uppvakningen på sjukhuset i Gävle.

– Jag älskar mitt jobb, försäkrar hon. Patienterna ger så mycket och genom att jobba i vården på dagarna och renovera möbler på fritiden har jag två bra bitar i mitt liv.

Hon var inne på att arbeta med formgivning ett tag. Efter skolan började hon som ”texterske-elev” på Åhléns dekorationsavdelning. Men hon blev mamma tidigt och stannade hemma med barnen i femton år. På den tiden var det ganska lätt att få jobb inom vården och när barnen blev större sökte hon på sjukhuset. Hon fick börja direkt på intensiven i Sandviken och när den lades ned flyttade hon till uppvakningen i Gävle.

– Man tjänar bedrövligt men det ger mycket annat. Förutom patienterna har vi det jättemysigt i personalgruppen och är som en liten familj.

Hon får inte ta med några ljus till jobbet, men en del bordsdekorationer brukar det bli. Arbetskamraterna har varit på hembesök och några har adopterat en möbel.

För att kunna renovera inne i villan använder hon tvättstugan som verkstad. Mellan högarna av tvätt ligger det loppisstolar och gamla bord som väntar på att få vård. Hyllan från en fäbod var knallturkos från början men har redan fått Ann-Cathrins favoritkulör vitt. Hyllan har hon tänkt att hon ska behålla. Den vill hon ha i sommarhuset som hon hoppas blir färdigt nästa sommar.

Eftersom både hon och Kenneth tycker om att ha projekt var stugan ett lätt beslut. De fick ärva en stugtomt efter Ann-Cathrins moster vid Mocksjön i Jädraås. Nu håller de på att förverkliga nästa dröm med 50 kvadratmeter öppen planlösning, sex meter i takhöjd och en helglasad vägg mot sjön. Något skåp ska nog Ann-Cathrin kunna klämma in där också.

– Jag kommer aldrig att sluta köpa skåp, säger hon och skrattar. Och någon gång skulle jag vilja ha en gårdsbutik.

Mer läsning

Annons