Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husdrömmar vid Medelhavet

/

Drömmer du om ett eget hus i södra Europa? I en sömnig bergsby i Provence, nära havet i den spanska solkustens värme eller bland Toscanas böljande kullar.
Nu när flygpriserna rasat har intresset för att skaffa hus nära Medelhavet växt.

Annons
Förr kostade flygbiljetterna för en enkelresa till södra Europa flera tusentals kronor. För en hel familj blev det en förmögenhet, och att köpa hus där var inte heller billigt. Kombinationen gjorde det omöjligt för alla utom de obehagligt rika att skaffa ett semesterhus med doft av Medelhavet.

Husen har visserligen inte blivit billigare på senare år. Tvärtom. Men lågprisflyget har vänt upp och ned på kalkylen. När resan kostar en bråkdel av vad den gjorde tidigare kan drömmen bli verklighet för betydligt fler än tidigare.
Carl Florman, svensk mäklare med franska Rivieran som specialitet, har märkt att fler har börjat tänka på hus vid Medelhavet i stället för på Gotland eller andra platser i Sverige. Numera finns det tiotusentals svenskar som har hus kring Medelhavet.
- Det var några svaga år på 1990-talet men nu har det varit fantastiskt. Jag möter ett ökat intresse varje år. En del beror på lågprisflyget, men det är också billiga räntor. Och det börjar bli högkonjunktur i Sverige igen, säger Carl Florman.

Erik Lundholm, 52, har köpt ett hus i byn Arles-sur-Tech i sydvästra Frankrike. I huset fanns tidigare en korvfabrik. Han berättar varför han ville ha ett hus i södra Frankrike:
- Det är ett annat klimat där och jag kan bada, besöka vingårdar, vandra i bergen och gå på getfestivalen i byn, bara en sån sak. På vintrarna kan jag åka sex-sju mil till spanska skidorten Val Terre som har liftarna igång mellan december och påsk.
- Jag har också tänkt på vilka människor jag vill leka med när jag blir gammal, och jag tycker att det är dags att ta tag i det nu, innan jag blir gammal. Så jag försöker få goda vänner att bli delägare i huset. Kanske kan vi bilda någon typ av bostadsrättsförening eller så för att hålla ihop det.
Hur ofta är du i ditt franska hus?
- Det blir vår, sommar, höst. Några veckor åt gången. Med lågprisflyget har förutsättningarna blivit helt annorlunda. Det kostar numera bara kanske 1 500 kronor tur och retur att åka hit.

Han berättar att huset kostade knappt 600 000 kronor, inklusive alla avgifter.
- Det ligger i en bergsby omkring tre-fyra mil från Perpignan vid kusten och har fem rum på drygt 100 kvadratmeter och en härlig takaltan.
Och alltså en före detta korvfabrik i gatuplanet.

Men hur ska man hitta ett hus som man gillar till ett rimligt pris?
- Nätet är bäst. I Frankrike är nästan alla mäklare med i branschorganisationen FNAIM. Det är bara att söka på FNAIM och klicka sig fram på kartor. Sedan måste man ju titta noga på huset i verkligheten också, när man hittat något som man är intresserad av.

Men hur ska man veta att man kan lita på den mäklare man hittar?
- Det kan man ju aldrig riktigt veta, inte i Sverige heller. Men en fördel i Frankrike är att man inte betalar till mäklaren eller till säljaren, utan till notarien som sköter affären. Därför minskar risken att bli blåst. Först när man godkänt det slutgiltiga kontraktet betalar notarien ut pengarna till säljare och mäklare och sedan tar notarien sina åtta procent. Notariens organisation är solidariskt ansvarig om notarien gör fel, det innebär ett visst skydd.
- Men jag blev själv lite lurad när jag köpte mitt hus. I Sverige är man van vid att säljaren städar huset ordentligt, men min mäklare sa att det kan vi göra efter tillträdesdagen. Det blev förstås aldrig gjort och inte heller blev el och vatten inkopplat som lovat. Om inte min fru Helen hade varit så bra på franska hade jag inte klarat det där.

Är husen dyra i södra Europa?
- Jag har tittat en del på olika håll när jag började fundera på att köpa. I Italien har det blivit väldigt dyrt, till och med långt nere i Kalabrien. Även i Spanien har det blivit otäckt dyrt på många håll. I Frankrike är det vettigare priser, särskilt om man vill ha något i Normandie eller Bretagne. Då kan man nog klara sig med några hundra tusen för ett halvdant hus på landet. Men där är ju klimatet nästan som i Sverige. I Provence är det betydligt dyrare och ett enkelt hus kan kosta ett par miljoner. I gränsområdet mellan Frankrike och Spanien där jag hamnade är det mer prisvärt.

Sten Gustafsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons