Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Borgvik slår drömmarna in

/

Den 24 augusti i somras fick de äntligen nycklarna till Borgvik. I julas flyttade de in, med kakelugnar och byggfläktar för att hålla värmen. Nu är bottenvåningen klar och de ser fram emot att fortsätta med övervåningen och trädgården. De har också funnit mystiska spår i huset.

Annons

De hade redan fantiserat om att bo där. Drömt om den pampiga villan med sin stora veranda, utkikstornet och en egen strand. Men ett sådant unikt ställe kändes omöjligt att få tag i.

Nu sitter Pernilla och Viktor där på punschverandan varje kväll och ser hur skymningen sakta lägger sig över vattnet. Drömmen om Borgvik har blivit sann.

– Ibland känns det overkligt, men vi njuter varje dag, säger Pernilla och ler.

– Vi vill knappt åka härifrån på morgnarna och vi längtar alltid hem, säger Viktor.

– Det känns i väggarna att det är ett snällt hus med många glada minnen. Tänk att de flesta som har varit här under åren har varit sommarlediga och mått bra. Dessutom var huset välskött och i väldigt gott skick.

En dag fick de ett tips om att Borgvik var till salu. Villan är byggt 1899 men köptes av Baptistförsamlingen i Gävle 1942 som till sist hade bestämt sig för att sälja. Viktor och Pernilla blev eld och lågor. De kontaktade mäklaren direkt, men det fanns fler som var intresserade och budgivningen blev en utdragen process.

Den 24 augusti i somras fick de äntligen sina nycklar. De började med att fira och bjöd in hundra gäster på kräftskiva och livemusik. Det blev en rolig start med det nya huset, sen tog det hårda arbetet vid. Borgvik har aldrig varit bebott på vintern, det fanns ingen toalett och all el måstet bytas ut. Men de visste hur de ville göra; en modern bostad och samtidigt bevara så mycket som möjligt av originalet.

De hade kontakt med flera firmor som helst ville byta ut det gamla mot nytt, men lyckades hitta Källbergs bygg som tänkte på samma sätt som de. Nu har de fått isolerglasrutor på insidan och de fina originalfönstren sitter kvar. Bröstpanelen i stora salen med speglar och hyllplan monterades ner och numrerades. För att kunna monteras tillbaka på samma sätt med en tilläggsisolering bakom. De rejäla golvplankorna i salen och biblioteket är slipade och betsade i en mörkare ton och i bibliotekets tak finns en målning med skira band och blombuketter. Den har fläckar av gammal fukt, men är ändå vacker och de tänker fråga en antikvarie om hur den kan bevaras på bästa sätt.

Känslan i biblioteket är inbjudande och man måste nästan behärska sig för att inte slänga sig ner i en av fåtöljerna direkt. Två gröna chesterfield som de fann på Stockholms Stadsauktion. Nu letar de efter en soffa i samma kulör, men det har inte varit lika lätt. Väggarna är modigt svarta, enfärgade för att inte konkurrera med takmålningen och mörka för att rummet ska bli ombonat och varmt. På golvet ligger en gigantisk orientalisk matta från Bukowskis och mellan fåtöljerna står ett klassiskt barskåp i form av en gammaldags jordglob. De skrattar när de berättar att de har två likadana. Båda hade önskat en i julklapp till den andre, så lika tänker de om hur det ska se ut.

Det knivigaste att lösa var badrummet. Men de kom på att de kunde dela av pigkammaren till både badrum och tvättstuga. Det ursprungliga köket var trångt och renoverat i 80-talsstil. För att få in mer rymd tog de bort väggen till skafferiet. Snickericentralen i Hedesunda fick i hedersuppdrag att bygga en väggfast köksinredning i gammal stil.

– De förverkligade mina viftningar med händerna och det blev så bra, säger Pernilla och demonstrerar med händerna i luften igen.

De hade bestämt att de ville flytta in före jul och snickarna skrattade åt deras plan. Det var på håret att de lyckades, men fredagen före jul stod de där med sina flyttkartonger. Alla elementen hade inte kommit än, de fick elda desto mer i kakelugnarna och hade byggfläktar som komplement. Klockan tre på natten började de bli trötta och tänkte ta en dusch. Då tog vattnet slut och de fick sig ännu ett gott skratt. På julafton stod där en riktig Disneygran värdig en takhöjd på över tre meter. Den hade Pernillas pappa levererat från skogen i Österfärnebo.

Nu är hela bottenvåningen klar men det finns mycket kvar på listan. Förutom övervåningen som är lika stor, ser de fram emot att ta tag i arbetet med trädgården. Tornet tänker de inreda med en sittmöbel och en kikare och kyrkklockan med rep fick de som en present från Baptistförsamlingen. Den stora verandan ska få något skönt att gunga i, kanske en hängsoffa och redan i sommar tänker de inreda tvätthuset på gården till ett gym.

– Vi vill ju mest vara hemma nu, påpekar de. Då kan det vara bra att kunna träna på hemmaplan.

Det tar tid att lära känna ett gammalt hus. En upptäckt som de gjorde nyligen har de hittills hållit hemlig. Hantverkare Wallinder som renoverade golven var noga och stängde för alla dörrhål så att ingen skulle kunna gå på dem under tiden han höll på. Men en dag fick Viktor se en ny fläck på golvet och ropade på Pernilla som såg samma sak. Fläcken hade tydligt formen av ett fotavtryck. Så småningom hittade de ett avtryck till och nu ser det ut som om någon har tagit två långa barfotasteg mitt på det stora salsgolvet. Som en hastig mellanlandning från luften.

– Det måste vara husspöket, ler Viktor. Men han är också snäll och vaktar huset åt oss.

Mer läsning

Annons