Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya smaker i senapsfabriken

/
  • Håkan, Benjamin och Petronella bor i en fabrik. Hela fastigheten är på cirka 1 200 kvadratmeter exklusive källare och vind. Håkan har inrett de gamla personalutrymmena till en hemtrevlig lägenhet på cirka 200 kvadratmeter. Till själva fabriksdelen finns det andra spännande planer. Foto: TOBIAS IVARSSON

Regn och snö är inget hinder för Benjamin och Petronellas lekar.
De kan både cykla och spela basket inomhus året om.
Många av deras kompisar tycker att de bor som i en dröm.
- Det enda hemmet där man måste gå in med skorna på, säger deras pappa Håkan Hjort och skrattar.

Annons
Den gamla senapsfabriken i Strömsbro som har stått övergiven i många år har fått nytt liv. De rappade väggarna har målats i en varm senapsgul ton och fönsterkarmar och garageport har fått en pigg och härlig röd nyans.
- Jag har fått mycket beröm från folk här omkring, berättar Håkan. Fabriken såg väl rätt skabbig ut och många är glada över att någon har tagit hand om den. Den svenska avundsjukan finns absolut inte här i Strömsbro. Men uppfräschningen har gått långsamt eftersom jag absolut inte vill vara någon "bygg-pappa".
Benjamin är sju och Petronella är fem år. Grannbarnen älskar att leka hos dem för där får man vara vild. Där kan de jaga varandra utan att någon klagar, gå på upptäcktsfärd eller smyga utan att bli sedda. De gillar "kurragömma" och "cowboys och indianer".
Benjamin har önskat sig en skateboardramp inne men pappa Håkan vill inte ha för bråttom.
- Jag tycker att man måste bo in sig i sitt hus och känna efter vad man vill göra, säger han. Det finns hur många tips som helst om vad jag skulle kunna bygga, folk har föreslagit gym och relaxanläggning eller en egen gympasal, men vi får se vad det blir.
Det är så stort att det skulle gå att kombinera olika verksamheter. Håkan är blygsam, men till slut kommer det fram att han har en egen plan. Han skulle vilja öppna "bed & breakfast" i själva fabriksdelen.
- Att bo och jobba i mitt eget hus, med ett centrum för matlagning, det är min dröm. Tio parkeringsplatser finns det redan utanför. En ny ugn tänker jag bygga för att kunna ha kurser i hur man gör stenugnsbakat bröd.

Håkan brukar hålla föredrag hos idrottsklubbarna på temat "ät bättre så orkar du mer."
Till vardags jobbar han på Solängsskolan som en av landets få manliga hemkunskapslärare. När han gick ut sin utbildning fanns det bara tio män av totalt 3 500 hemkunskapslärare i hela Sverige!

- Jag har ett underbart jobb där man inte behöver sitta still, säger Håkan. Det är mycket praktiskt arbete och det är socialt att jobba och äta tillsammans. Hemkunskap är ett tacksamt ämne som dessutom alltid är aktuellt.
Matlagning och idrott har varit centralt i Håkans liv. Han har spelat curling i 25 år och varit på elitnivå men trappat ner.

Idén att bo i en fabrik kom efter skilsmässan. Med sin förra fru hade han bott i torkhuset till Strömsbro herrgård, också det ett annorlunda boende.
- Valet stod plötsligt mellan att flytta till en lägenhet eller att hitta på något helt nytt, säger Håkan. Jag visste att fabriken stod tom och ringde upp ägaren. Jag tror det blev blev min räddningsplanka ur krisen efter skilsmässan.
Det var två år sedan han tog över fabriken och nu bor och lever han där som vardagspappa med sina två barn.
Och äntligen börjar han bli klar med alla "tråkiga" jobb som att dra rör, isolera och måla tak och fönsterbågar. Stora jobb som ingen vanlig människa ser.
- Nu har jag bara det roliga kvar, säger Håkan och låter lika obekymrad som om det handlade om en friggebod.

Men trots storleken på projektet har Benjamin och Petronella full tillgång till sin pappa. Han vägrar att bli en "byggpappa" och fixar det genom att passa på när barnen är hos sin mamma. Två helger av tre och den större delen av alla lov bor de hos henne.

Fabriken byggdes 1894 och har tillverkat många olika produkter. Enligt vad Håkan fått höra har där varit både en jästfabrik, Gävle Bageri, Druvans saft och sylt, Skoglund & Olsons spisar, Gävle Offset samt HGS senapsfabrik som stängdes i slutet av 80-talet. Ingen har tidigare bott i huset, men det fanns personalutrymmen med kök, omklädningsrum och förråd som passade bra att inreda till en lägenhet. Det allra första Håkan gjorde var att måla om i hallen. Han ville att det första intrycket när man kommer in skulle kännas välkomnande. Väggen gick tidigare i en obehaglig grönbrun färg som Håkan bytte ut mot en betydligt varmare solgul, kombinerad med klaraste blått.
- Jag vill ha glada och ljusa färger omkring mig för att få glädje i huset, förklarar han. Så tänker jag när jag väljer färger.
På taket har han byggt en stor altan, i lägenheten finns det plats för pingisbord och basketkorg. Det senaste bygget är ett nytt duschrum med bastu och rymlig relaxhörna utanför.
Man kan undra varifrån Håkan har fått sitt mod. Han tror själv att det kommer från hans egen pappa.
- Han har alltid stöttat mig. "Klart du ska prova om du tror på idén själv" brukar han säga. Och det där är så bra. När jag undervisar använder jag inte heller några pekpinnar. Jag visar hur man kan göra om man vill att det ska bli ännu bättre i stället.

Helen Granditsky

Mer läsning

Annons