Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På trendspaning bland kurbits och dalahästar

/

Annons

Ställ träskor och näbbstövlar i hallen så har du precis rätt accessoarer hemma. Lägg gärna ut fasters ihärdiga trasmattor och den avlutade allmogestolen som finns undangömd i källaren också och du är så trendig som det bara går hösten 2008.

Enligt inredningsmässan Formex ska det vara folkdräktsromantik med starka färger, broderier och mycket folklore. Gärna med inspiration av den mexikanska konstnären Frida Kahlos bilder. Men traditionen ska helst ha en modern touch.

Det är fullt med besökare och långa köer för att komma in på Formexmässan. Där inne trängs formgivare, journalister och butiksinnehavare tillsammans med inredare på spaning.

– Jag vill ha mycket kurbits och dalahästar, säger inredaren Lena Björklund från i&i i Gävle. Hon trängs för andra dagen i rad och passar på att ha roligt.

– Jag är mest här för inspiration, fortsätter hon. Det är värre för alla butiksinnehavare som måste bestämma sig för vad de ska köpa in av allt detta.

Och det finns mycket att välja på. Inte mindre än 850 utställare deltar i Nordens största fackmässa för inredning, design och presentartiklar. I år har mässan stärkt sin designprofil med två nya avdelningar. Den ena heter Formex Cut och visar några av de hetaste nyheterna inom etablerad design. Den andra Young Designers vill lyfta fram nya och oetablerade unga formgivare.

För att bli utvald till Formex Cut ska produkterna vara både tidstypiska och sticka ut. Där finns grafiska textilier från säkra 10-gruppen, roliga sockerkaksformar som förvandlar kakan till ett slott och gör att vem som helst kan bli konstnär i köket.

Heta Ugly fick Designtorgets pris för Årets sak 2007. De gör fula monsterdockor och broderi-kit för den unga generationen som inte står ut med perfekt design. En annan ny formgivare är Lisa Bengtsson med sina fyndiga tapeter med svart-vita skor eller tomma tavelramar.

På kafégolvet i designområdet ligger ett lapptäcke av gamla trasmattor, ett gäng har mysigt stickkafé vid ett av borden och på en vägg hänger ett personligt collage av dåliga amatörfoton och andra personliga minnen i blandade ramar.

Under en pampig takkrona av äkta renhorn krockar vi med formgivaren Barbro Wesslander från Valbo. Hon har gjort vasserien Blomster i nya Ikeakatalogen och är på mässan för att kolla på trender.

– Jag är mycket intresserad av hantverkstraditionen och tycker att det är spännande och kul att något gammalt blir nytt igen. Det är så fräscht.

Inredaren Isabelle Halling från tv är också där. Hon ger inredningstips till besökarna och tycker inte att vi ska vara så rädda för att använda färg.

– Om du målar en vägg i knallig ceriserosa så händer det något när man kommer in i rummet, säger Isabelle. Bara man balanserar upp det vågade med något lugnare kan det bli hur bra som helst.

Den förut lite töntstämplade Hemslöjden med sina närproducerade linnedukar och halmdekorationer har plötsligt blivit rätt butik att handla i. Moderådets vd Lotta Ahlvar höll föredrag och tyckte att alla som inte varit in måste göra ett besök. Tyvärr får vi Gävlebor åka till annan ort eftersom hemslöjdsbutiken på Berggrenska gården stängde för en tid sedan.

Vi fortsätter att kryssa fram mellan broderade kuddar, virkade fruktskålar och fler välbekanta ansikten. Redaktören på Expressens bilaga Leva&Bo Ulrika Nordlinder började sin karrlär på Gefle Dagblad. Hon letar idéer till reportage och tipsar om Tove Adman från Gotland som hon precis har gått förbi.

– Hon gör så underbara grejer, säger Ulrika. Särskilt betongborden måste man bara känna och titta på.

Tove Adman formger betongbord med avgjutningar av sin mammas gamla spetsdukar. Så delikat kombination av handsnällt och nyrått. Men Tove återanvänder fler saker än dukar. En samling plastskålar med olika former och färger blir en kurvigt svarvad lampfot med popigt uttryck. I soffan ligger folie-silvriga rymdkuddar och ser framtidstuffa ut. Snopna får vi veta att det är påsarna som finns i vinlådorna av kartong. Som vi vanliga kastar bort. Dem blåser Tove upp som badbollar och använder till kuddar, helt rätt i tiden med återanvändning. Ibland fogar hon ihop dem till en luftmadrass och får ett bländande ljusspel när de guppar på vågorna.

Vi går alltså mot återanvändning, folklore och hederlig gammal hemslöjd fast med en ny skruv. För den som får rysningar av knätofsar och broderier finns det andra stilar att välja på. Enligt Svenska Moderådet är det tre huvudteman som gäller just nu.

Förutom hantverkstrenden finns en bohemtrend med sköna sittplatser för intellektuella samtal, bokhyllor och läslampor i dämpade färger för en lugn och stillsam atmosfär.

Det tredje stiltemat handlar om konsten och dess möjligheter att skapa möbler som inte ser ut som möbler brukar göra, utan påminner mer om skulpturer.

En av mässans unga formgivare Sebastian Kjersén har gjort bollhavet ”Bob” för vuxna. Av bollar klädda i baddräktstyg, sammanfogade till en underbart obegriplig sittmöbel.

Mer läsning

Annons