Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen hem till oss!

/

Går det att restaurera en hundraårig gård så att den passar en modern barnfamilj? Det går alldeles utmärkt om man bara vill. Det kan Erika och Björn Åberg i Lågbo bevisa. På lördag håller de öppet hus för alla som vill veta mer. Ett privat arrangemang i samarbete mellan Svenska byggnadsvårdsföreningen och tidningen Gård&Torp.

Annons

Efter sju år är halva huset klart och Erika och Björn är lyckliga. De visste att det skulle ta tid redan innan de började och har sett till att njuta under resans gång. Nu hänger det fina, snedställda överskåpet från 50-talet kvar i köket, kompletterat med större diskbänk och dold diskmaskin. I det nya badrummet sitter en smal pärlspont med ångbroms bakom och på de gamla Höganäsplattorna med värmeslingor under står ett badkarsfynd på tassar.

– Vi har två barn också, som leker och spiller hela tiden, säger Erika. Och såpade plankgolv fungerar som världens bästa impregnering. Allting lägger sig som lösa droppar ovanpå.

De har inte hunnit röja ur ladan än och bildspelet är inte riktigt klart. Men till på lördag ska allting vara färdigt. Då tänker de ha öppet hus för alla som vill besöka deras gård och se hur de har gjort. Även Olpersgården i Östervåla har öppet samma dag, för den som vill få ännu mer husäventyr.

– Egentligen är det inte så svårt, fortsätter Erika. Det gäller bara att bestämma sig. Många hantverkare blir dessutom glada när de får jobba med äldre metoder och slipper skruva gipsplattor överallt.

Det är sensommarsol och den kringbyggda trädgården prunkar av rabatter och knotiga äppelträd. Det kacklar svagt från hönsgården och bakom huset står en kaninbur på ben.

Eleonora klättrar lite på pappa och Milton har fullt upp. Med att köra traktor på stengången, plocka en stor morot och kasta boll med Erika.

När de tog över Lågbo var underhållet eftersatt. Fasaden var inte målad på åratal, trädgården var helt igenvuxen, ytterdörren var prickig av mögel och invändigt var det plastmattor och masonit överallt.

Men läget var bra och de kunde räkna ut att det borde finnas både spegeldörrar och pärlspont bakom masoniten.

– Huset ropade på vår hjälp, ler Björn. Vi var nykära och letade efter ett gammalt objekt och kände oss redo att ta hand om det här.

Båda jobbar i stan och stortrivs med att bo på landet.

– Men ibland måste man ha överseende med gamla hus, säger Björn. Från början var till exempel vattenpumpen dålig och kunde slå av utan förvarning.

– Då fick vi bevaka åt varandra när den andra skulle duscha, säger Erika. Annars kunde man bli stående med schampolödder i hela håret och inte en droppe vatten.

Men det mesta går att laga eller ersätta och i dag är pumpen utbytt. Och det finns många fördelar med att bo i ett gammalt hus.

– Det är jätteskönt att ta lång tid på sig när man restaurerar, fortsätter Björn. Då blir man obunden av tidens mode. Inreder man trendigt blir det lätt en stress att byta igen efter några år.

I dag har 50-talsköken blivit populära men många vet inte hur de ska modernisera dem.

Erika och Björn sparade spiskåpan och överskåpet med snedställda skjutluckor. Sen köpte de bara nya stommar från Ikea till underskåpet och tillverkade nya luckor själva.

De fick både större arbetsyta och plats för en diskmaskin. Det inbyggda kylskåpet monterade de i städskåpet.

Många gamla hus har bara utedass och hur får man då in ett badrum? Och hur kompromissar man ihop alla våtrumsregler med en gammaldags stil?

Man kan passa på att välja ett ordinarie rum och göra ett badrum med rymd.

Erika och Björn valde ett gammalt sovrum, ett av husets ljusaste rum med fönster åt två håll.

De hittade ett parti Höganäsplattor i ladan och fick tag i fler i samma tjocklek på annons. Dock i en annan kulör därför la de in en bård, med skön golvvärme under plattorna.

På badrumsväggen satte de upp pärlspont med en ångbroms bakom. Utom runt badkaret där de valde kakel och våtrumsgips enligt branschens regler. Den gammeldags toalettstolen kommer från Lennart Bergs firma VVS-pro i Gävle, handfatet från Ikeas fyndhörna och badkaret från en rivningslägenhet. Duschstången lät de en smed tillverka efter deras ritning.

– De är svindyra på marknaden, säger Björn. Det var faktiskt mycket billigare att beställa av en smed.

Eleonora har blivit trött av allt prat och sover tungt en trappa upp. Men storebror Milton visar gärna sin platsbyggda säng. Den ger mycket förvaring i lådorna och blir en mysig koja på samma gång.

– Det är ofta brist på förvaring i gamla hus, säger Erika. Men det finns knep. I det gamla generationsköket en trappa upp finns köksskåp och skafferiet kvar och de använder vi som linneskåp. I skänken i köket har vi vaser och köksmaskiner. Och under tvättstället i badrummet står en vanlig kommod från en antikaffär. Det var bara att såga ut ett hål så passade den perfekt.

Mer läsning

Annons