Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den Kirunaspelaren missade Brynäs

/

Annons

Den 29 mars 1968 kunde Gefle Dagblad avslöja att Inge Hammarström bestämt sig för att spela för Brynäs. Samma dag kunde man, på samma sida faktiskt, läsa att även IFK Kirunas back Curt Lundmark skulle flytta till Gävle.

Thure Wickberg & Co hade egentligen tänkt värva landslagsbacken Kjell-Rune Milton från Teg, men han begärde så mycket pengar att Thure surnade till och dängde igen den dörren.

I stället ville brynäsarna alltså ha Curt Lundmark, och i artikeln uttalade han sig på ett sätt som fick läsarna att tro att det inte fanns några andra alternativ.

Men förhandlingarna drog ut på tiden. Det fanns trots allt konkurrenter med i spelet, och även om unge Curt helst ville spela med mästarna så handlade det om att skapa sig en framtid även i vardagen. Ishockey kunde man ju inte försörja sig på.

Så Lundmark höll Brynäs på halster, och i stället gjorde de klart med en annan back från Kiruna. Han heter Stig Salming och kan väl så här med facit i hand betraktas som en bra värvning.

Han har förresten en lillebror som också hamnade i Brynäs något år senare. Vad är det nu han heter i förnamn? Björn? Bertil? Nej, Börje är det nog.

Fast han var bara kvar i klubben i ett par säsonger. Höll väl inte måttet och fick försöka någon annanstans.

Lundmark då?

Nej, han kom aldrig till Brynäs. Västerås IK, som var ett riktigt topplag på den tiden, kunde fixa ett bättre jobb och fick den talangen.

Men Curt Lundmark utvecklades aldrig till någon stor stjärna på isen. Kanske hade han blivit det i Brynäs, vem vet?

Däremot blev han en bra tränare och coach – och inte minst en framgångsrik förbundskapten.

Kunnig TV-kommentator har han också varit.

Mer läsning

Annons