Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besöket i Cloetta Center smakade - och kostade

/
  • Tio politiker, däribland Lars-Göran Ståhl, och 18 tjänstemän från olika förvaltningar såg Brynäs möta Linköping i Cloetta Center i går. Delegationen var där på studiebesök för att studera arenan. Foto: STEFAN JERREVÅNG

LINKÖPING I två dagar har en delegation från Gävle tittat närmare på Linköpings nya arena.
Resan kostar skattebetalarna 60 000 kronor och är helt nödvändig, menar kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, s. - Den är ett led i försäljningen av Gavlerinken.

Annons
I dag vid lunchtid kommer tio politiker och 18 tjänstemän från olika förvaltningar hem från Linköping. Gårdagen bestod av bussresa, lunch, rundvandring på evenemangsarenan Cloetta Center, möte med kommunala politiker och tjänstemän, middag, applåder och hejarop under matchen Brynäs-Linköping och sedan övernattning på hotell.
Slutnotan för studiebesöket blir cirka 2 000 kronor per person eller omkring 60 000 kronor för hela delegationen.
- Poängen är att vi ska lära oss av Linköpings misstag. Den som tror att man kan göra det genom att sitta hemma och läsa papper tror fel, säger Lars-Göran Ståhl.

Cloetta Center är en nybyggd arena som inklusive infrastruktur har kostat 250 miljoner kronor att bygga. Kommunen äger anläggningen och hockeylaget Linköping är hyresgäst.
I Gävle pågår just nu förhandlingar mellan kommun och hockeylag om villkoren för framtiden. Någon gång vid årsskiftet planerar Gävle kommun att sälja Gavlerinken till Brynäs IF.

Affären blir förmodligen en komplex uppgörelse. Kommunen kommer att gå med på att priset prutas med ungefär 20 miljoner kronor samtidigt som Brynäs IF förbinder sig att bygga om rinken för omkring 150 miljoner kronor.
I samma veva byter parterna roller. Kommunen som för närvarande är fastighetsägare blir istället hyresgäst och vice versa.
- Vi kommer att teckna ett hyresavtal på mellan 20 och 25 år. Eftersom kommunen blir den absolut största hyresgästen är det naturligt att vi kommer att ha stort inflytande över ombyggnaden. Därför är det viktigt för oss att titta på den senast byggda anläggningen och höra hur kommunens representanter har tänkt. Som tjänsteman skulle jag knappast kunna vara utan denna resa, säger Mats Öström, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.
Ni är 28 personer i delegationen. Är det motiverat?
- Egentligen är det för få, vi skulle ha varit fler. Kommunalråden Mats Ågren och Carina Blank kunde inte komma. Inte heller ekonomidirektör Ingemar Westin, säger Mats Öström.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons