Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billig telefon blev dyr affär

Försäljaren lovade en effektiv telefonlösning som skulle spara pengar åt företaget i Hofors. Det företagaren fick var en telefon värd 800 kronor och en skuld till ett finansbolag på 170 000 kronor.

Annons

– Det är makalöst att det får gå till så här i det här landet. Jag har haft fem sömnlösa månader, säger Hoforsföretagaren.

Försäljaren kom på besök i december förra året. Han erbjöd en telefonlösning från Telia som skulle sänka företagets telefonkostnader med 7 000 kronor om året.

Företagaren var tveksam men eftersom de hade gemensamma bekanta litade han på försäljaren. Några dagar senare skulle en tekniker kontakta företaget.

Ingen tekniker hörde av sig. Däremot levererades en vanlig analog telefon, värd 800 kronor. Samtidigt dök den första räkningen upp, från Nordea Finans. Försäljaren hade överlåtit fordran på finansbolaget.

Det som försäljaren angett som kvartalskostnad var i själva verket kostnaden per månad. De närmaste fem åren skulle företagaren betala 2 842 kronor i månaden, totalt 170 000 kronor.

– Jag ringde direkt till Nordea Finans, men de var kallsinniga. Jag hade skrivit på ett avtal, berättar företagaren.

Till slut kopplade han in en advokat, som fick fram ett förslag till förlikning med Nordea Finans.

Slutnotan för företagaren, exklusive advokatkostnaderna, blev 93 000 kronor, för en telefon värd 800 kronor.

Företagaren gjorde en polisanmälan men polisen avskrev ärendet.

– Jag frågade om det hade tagit fem minuter att komma fram till beslutet och fick svaret att det hade tagit sju.

– Jag kunde lika gärna ha ringt pastorsexpeditionen, säger företagaren.

Hoforsföretagaren är inte ensam. Minst ytterligare fyra företag i Gästrikland och över 20 företag i Dalarna har råkat lika illa ut och tillvägagångssättet är likartat i alla fall. Några av dem är polisanmälda och i förrgår höll organisationen Företagarna i Dalarna ett möte med drabbade företagare.

– Många skäms över att de har låtit sig luras, säger Lisbeth Hedin-Sahlin på regionkontoret i Falun.

I samtliga fall har försäljaren överlåtit fordran på ett finansbolag och därmed kunnat kassera in stora pengar, innan köparna upptäckt att de blivit grundlurade.

Hoforsföretagaren är förvånad och upprörd över att finansbolag som Nordea Finans, SG Finans, Wasa Kredit eller De Lagelanden låtit sig dras med i rena bedrägerier.

I Dalarna funderar nu flera av företagen att stämma bolagen. Under tiden har de fått rådet att bestrida fakturorna.

Den utpekade försäljaren är en Gävlebo, som uppgett att han jobbar för Gävleföretaget Gavle Business Center och senare för JKS Invest, med säte i Uppsala. Gavle Business Center, som sålde telefonväxlar, försattes i konkurs i april i år, med skulder på över två miljoner kronor. Enligt bolagets företrädare, Mikael Savlid, upphörde verksamheten i oktober förra året.

Den försäljare som nu anklagas för att ha lurat en rad företag var tidigare anställd på Gavle Business Center.

– Företaget har ingenting med det här att göra, säger Mikael Savlid, som förnekar all kännedom om affärerna.

Mer läsning

Annons