Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads varslar om strejk

Fackförbundet Byggnads varslar 44 företag i landet om strejk om maskinentreprenadavtalet.

I Gästrikland är tre företag uttagna, Sören Thyr och Walléns Mobilkranar i Gävle och Pettersson Maskin i Sandviken.

Inget av företagen Gefle Dagblad pratat med känner dock till något om en strejk.

Annons

– Har inte den blekaste aning om vad det här gäller. Jag har inte sett något papper eller hört ett smack från Byggnads, säger Kjell Pettersson, ägare av Pettersson Maskin i Sandviken, ett företag med sex anställda.

Bakgrunden till varslet är fackets missnöje med att arbetsgivarparten Maskinentreprenörerna motsätter sig konkurrensneutralitet, enligt Byggnads.

Varslet berör cirka 600 medlemmar och träder i kraft i två steg, 12 april och 19 april.

– Det där måste jag kolla upp, jag vet inte alls vad det skulle handla om. Det måste nästan vara ett misstag, det är ju konstigt att vi inte fått veta något, säger Jörgen Thyr, chef på Sören Thyr i Gävle, som har 60-talet anställda.

Enligt Byggnads vill Maskinentreprenörerna ge sina medlemsföretag en otillbörlig konkurrensfördel på bekostnad av de företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier. Genom att erbjuda de senare väsentligt sämre anställningsvillkor slår Maskinentreprenörerna sönder konkurrensneutraliteten.

– Upprätthållandet av konkurrensneutralitet är grundbulten i den fackliga verksamheten. Byggnads kommer aldrig att acceptera Maskinentreprenörernas strävan att slå sönder konkurrensneutraliteten i branschen. Det skulle innebära väsentligt sämre löne- och anställningsvillkor för våra medlemmar i förhållande till deras kamrater som arbetar på ett företag som är organiserat i BI, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i Byggnads, i ett pressmeddelande.

Roger Hedblom, ombudsman och konfliktansvarig på Byggnads Gästrikland beklagar att företagen ännu inte informerats.

– De kommer att kontaktas. Vi avslutade vår konferens klockan ett i dag (läs i går). Jag trodde inte pressmeddelandet skulle hinna före. Det som har hänt är att vi i dag har sagt upp entreprenadmaskinavtalet, säger han.

Han säger att parterna till större delen var överens.

– Vi var ense om 95 procent av hela avtalet. Men vi ville också ha in paragraf tre om lönebestämmelserna – det har inte funnits någon text om det tidigare – och där sprack det. En grävmaskinist har i snitt 142 kronor i timmen medan en snickare har 158. Det tycker vi är ett för stort glapp, säger Roger Hedblom.

Mer läsning

Annons