Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför gick kontrakten till Förenade Care

/
  • Förenade Care tar över driften av bland annat Björkegrenska gården. Arkivfoto: Lasse Halvarsson

GÄVLE Högre betyg i "Meningsfull vardag" och "Kvalitetsarbete". Det var utslagsgivande när Förenade Care slog ut Attendo Care i kampen om vem som ska få driva Björkegrenska gården och Vinddraget i fortsättningen.
För hemtjänsten på Söder var det betyget för dagverksamheten som blev utslagsgivande.

Annons
I går undertecknades avtalet mellan Omvårdnadsnämnden och äldreomsorgsföretaget Förenade Care, som ska ta över Björkegrenska gården, Vinddraget samt Hemtjänst Söder från 1 november 2006.
Affären är värd sammanlagt 500 miljoner kronor under sex år och innebär att cirka 230 personer får byta arbetsgivare i höst.

- Vi hoppas kunna klara ut redan före sommaren vilka som är intresserade av att följa med över till oss. Vi kommer att ta kontakt med de olika verksamheterna direkt, säger Christer Henriksson, VD för Förenade Care.
Fyra företag som ägnar sig åt att driva äldreomsorg hade lagt bud för att få driva de två äldreboendena samt hemtjänsten på Söder. Dessutom hade Omvårdnad Gävle lämnat ett anbud på att fortsätta driva Vinddraget i egen regi.
De fyra bolagen var Förenade Care, som tidigare inte funnits i Gävle, Attendo Care som driver Björkegrenska samt hemtjänsten på Söder i dag, Aleris Äldreomsorg som driver äldreomsorg i Stigslund och Carema Äldreomsorg som driver äldreboendet Sjätte Tvärgatan på Brynäs.

I bedömningen av vilket bolag som skulle vinna upphandlingen vägdes priset och kvaliteten samman, efter att man bedömt att alla fem budgivarna hade klarat de grundläggande kraven.
Förenade Care lade ett bud som låg något högre i pris, men fick bättre betyg på de sju punkter som utvärderades och vann upphandlingen.
Hur kommer de personer som bor på Björkegrenska gården, Vinddraget eller på Söder att märka att de får en ny vårdgivare?
- Det är svårt att säga, eftersom jag inte vet hur verksamheten fungerar nu. Men vi kan garantera att de kommer att få lugn och fin vård och omsorg, säger Christer Henriksson, VD i Förenade Care.
- Vi har inskrivet i vår policy att vi värnar om aktiviteter för vårdtagarna, och det tror jag att de enskilda kommer att märka, säger Astrid Henriksson, vårdchef för Förenade Care.

Hon ansvarar för företagets ledningssystem, som bland annat innebär att företaget utser internrevisorer bland de anställda.
- Alla, från undersköterskor och vårdbiträden och uppåt, kommer att få tre timmars utbildning i hur våra rutiner fungerar. De som utses till internrevisorer och kvalitetsansvariga kommer dessutom att få minst tre dagars utbildning. Vi räknar med att vårt sätt att arbeta kommer att ha införts i hela verksamheten inom ett år från att vi tar över, säger hon.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons