Sedan i förrgår är Karl Alpe, Madeleine Åberg och Thomas Lantz anställda som ungdomscoacher på Arbetsförmedlingen i Gävle. De är själva unga och vet hur det är att vara arbetslös. Innan Arbetsförmedlingen ringde och erbjöd ett års projektanställning tillhörde alla tre den stora skaran arbetslösa ungdomar i Gävle.
- Man har all tid i världen men inga pengar att göra något för, säger Madeleine Åberg om tiden som arbetslös som hon nu lämnat bakom sig.
Under en månad ska de tre nya ungdomscoacherna utbildas på Arbetsförmedlingen. Sen är det tänkt att de ska vara redo att rycka ut och hjälpa arbetslösa ungdomar.
- Det finns jobb, det gäller bara att hitta dem. Vi ska hjälpa ungdomar att leta efter jobb och ta tid med folk och förklara hur de ska göra och ge tips och idéer till de som kommer hit, säger Thomas Lantz.
Anställningen av de tre ungdomscoacherna är en del av projektet IBID som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Gävle. Projektet har nu pågått i ett av de planerade två åren. De ungdomar som varit inblandade i projektet är mellan 20-25 år gamla och har bedömts vara i riskzonen för långtidsarbetslöshet. Många av dem har fått försörjningsstöd från socialtjänsten.
Både Arbetsförmedlingen och socialtjänsten är nöjda med resultatet så här långt.
- Vi har gjort uppföljningar av de som varit med i projektet och hittills har över 30 procent gått vidare till arbete eller studier. Vi har stora förhoppningar att det ska gå ännu bättre under det kommande året, säger Mohamed Chabchoub, biträdande chef för arbetsförmedlingen i Gävle.
Samarbetet har inneburit att tre handläggare från socialtjänsten funnits på plats hos Arbetsförmedlingen.
- Samarbete är en förutsättning för att vi ska kunna lyckas att hjälpa de här ungdomarna, säger Inger Sundblom, gruppchef på socialtjänstens biståndsenhet.
Samuel Åsgård
026-159637
samuel.asgard@gd.se