Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En epok är slut

/
  • En flyttfirma tog i går hand om det mesta på det nu nedlagda tullkontoret i Gävle för befordran till Uppsala och Stockholm. Nu återstår i stort sett bara att ta ner skylten för att avsluta tullepoken Gävle för gott. Foto. Olle Hildingson

Gävle Tullverket tog i går ner skylten på 14 platser. En av dem är Gävle med ostkustens största hamn. Sex personer på klareringsavdelningen berörs. Fem av Gävles tulltjänstemän är sedan några år stationerade vid gränsbevakningen i Kapellskär.

Annons
Tullverkets sparbeting på 125 miljoner kronor per år resulterar i att 27 klareringsksontor läggs ner helt eller delvis.
När GD i går besökte tullkontoret på Hamntorget 6 fanns anslag på dörren om att kontoret upphört. Möblerna stod ännu kvar men skrivbord och bokhyllor var tömda.
Vi fick ett samtal med Per Jonsson, en av de anställda på plats. Övriga lät meddela att de inte hade tid att tala med tidningen.
Jonsson har varit tullare i 38 år och har pendlat från Falun sedan kontoret där stängdes 1995. (Det öppnade dock igen efter två år och kommer att finnas kvar i den nya organisationen.)
Han är litet förvånad över att stängningen av kontoret i staden med ostkustens största hamn vållat så lite rabalder.
- Och nu ska hamnen växa. Man kan undra hur länge USA accepterar att hamnpersonal sköter kontrollen av containerverksamheten, säger han och lägger till att han inte skulle bli förvånad om det visar sig att tullen så småningom återuppstår i Gävle.

Själv vet han vid vårt samtal inte vad som ska hända honom. Men han räknar med besked under dagen.
- Vi har en person från Sundsvall här just nu som håller kvartssamtal med oss, säger han.
Samtidigt går en av hans arbetskamrater ut genom dörren med orden "Nu är jag klar här".
- Vi som har sagts upp får lön och har tjänstgöringsplikt i ett år. Vi får väl se vad som händer.
Strax efter GD:s besök på kontoret kom en lastbil för att ta med sig flyttgodset. En hel del ska gå till arkivet i Uppsala, annat flyttas till Tullverket centralt i Stockholm och en del utrustning från förr i världen, bland annat gamla vågar, hamnar på Tullmuseet.
Lars Andrén är informationschef på Tullverket. Han konstaterar att många som jobbat på de kontor som nu lagts ner har placerats i en rikspott.
- Alla förlorar inte sina jobb. 85 har redan valt frivillig pension. Vi ska också tillsätta en del nya tjänster. Hur många som får gå blir klart inom de närmaste dagarna, säger han.

Hans Isberg är kontaktperson inom Tullverket för företagare från Norrland och Mälarregionen. En av hans uppgifter är att slussa företag med problem till rätt personer inom Tullverket.
- I fortsättningen får företagen i Gävleområdet sköta sina klareringar via tullkontoret i Arlanda, säger han och konstaterar att mycket av det som har med export- och importklarering att göra kan skötas via tulldatasystemet.
Han ser en inkörningsperiod framför sig innan företagare som vant sig att ha närhet till tullen och som ofta besökt kontoret har lärt om och insett att de i fortsättningen kan sköta sina tullkontakter via nätet.
- Allt går dock inte att sköta elektroniskt. Falukontoret har informationsverksamhet och kan säkert hjälpa en del.

Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons