Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns medicin mot krisen?

/
  • Det kommer att lugna ner sig, tror Dennis Collentine, lektor i nationalekonomi på högskolan i Gävle. Och krisen har bara gett blygsamma effekter för hushållen i Sverige.
  • Hos Fastighetsbyrån i Gävle märks ingen större oro.
– Men den som säljer får hålla ner förväntningarna, säger Jonas Östblom.
  • – Jag tycker inte att det känns rätt att binda räntorna i dag, när de ligger så högt, säger Peter Löwenborg, bankchef på Gävleborgs Provinsbank.

Banker faller omkull, räntorna stiger och börskurserna rasar. Hur orolig ska man vara, vart ska det ta vägen och kan man göra mer än att titta på när de stora elefanterna dansar?
– Som privatperson kan du inte göra särskilt mycket. Det kommer att lugna ner sig så småningom, säger Dennis Collentine, lektor i nationalekonomi på Högskolan i Gävle.

Annons

Han tror, med betoning på tror, att krisen i banksystemet går att bemästra och att vi knappast får uppleva en börskrasch och en depression som den 1929. Då drogs hela världen med i en nedåtgående spiral.

– Det finns alltid en risk, men det finns många fler stopp i dag, säger Dennis Collentine.

Då var det inte så många som hävdade att stater och myndigheter kunde agera för att bringa reda i kaoset. Marknadskrafterna skulle sköta allt själva. Den politiken har visserligen anhängare i dag också, men inte alls så uttalat som tidigare. Dessutom har den offentliga sektorn, över hela världen, vuxit till sig rejält jämfört med 30-talet. Det är en garant för större stabilitet.

– Det finns en större buffert i ekonomin.

Den finansiella krisen har pågått i snart ett år även om den allra största dramatiken dykt upp den senaste månaden. Ändå har effekterna blivit relativt blygsamma, med en nationalekonoms mått. Men orolig kan man ändå vara som privatperson, om besparingarna på aktiefonder krymper i värde, eller den rörliga bostadsräntan, som man naturligtvis skulle ha bundit för länge sen, stiger.

Men vad är rätt att göra i dag?

– Jag tycker inte att det känns rätt att binda räntorna i dag, när de ligger så högt. Det finns förväntningar på att de kommer att gå ner, säger Peter Löwenborg, bankchef på Gävleborgs Provinsbank.

– Då känns det bättre att avvakta ett tag och se.

Han märker en större försiktighet hos kunder, både privatpersoner och företag, och banken är också mer försiktig.

– Det är en extrem situation, men jag tycker ändå att det är ganska lugnt. Folk har inte slutat göra affärer.

Svante Larsson, chef på Handelsbanken i Gävle, tycker inte att man ska bara ska sitta stilla. Banken har den senaste månaden märkt av en ökad ström av kunder som vill ha råd hur de ska hantera sina besparingar.

– Det är väldigt svårt att ge några generella råd. Det beror helt och hållet på den situation du har. Men jag tycker att man ska se om sitt hus om man känner sig osäker. Att gå omkring och vara orolig har också ett pris, säger Svante Larsson.

Hos Fastighetsbyrån i Gävle märks ingen större oro. De fastigheter som är ute till försäljning blir sålda. Skillnaden är kanske att prisnivån inte längre blir den som köparna har räknat med.

– Den som säljer får hålla ner förväntningarna, säger Jonas Östblom på Fastighetsbyrån.

Under en ganska lång tid har hussäljare i Gävleregionen blivit glatt överraskade, för i de allra flesta fall har försäljningspriset överträffat förväntningarna. Så är det inte alltid längre. Det tar också lite längre tid att få en fastighet såld och den ibland rätt hektiska budgivning som var vanlig bara för ett tag sedan har bytts ut mot ett mer sansat funderande.

– Det tycker jag är bra, säger Jonas Östblom.

Ränteläget är betydligt högre än tidigare och det måste köparna räkna med. Men Jonas Östblom ser inga direkta orosmoln när det gäller fastighetsmarknaden, även om Swedbank, dit Fastighetsbyrån är knuten, har hamnat i en något av en förtroendekris.

– De får hela tiden försvara sig. Men jag tror ändå att vi står starka med ett tryggt varumärke, säger Jonas Östblom.

Och hur ska man nu göra med sina aktier som tappat i värde rejält de senaste månaderna? Att sälja när det kanske står som lägst är väl inte rätt?

– Det är väldigt svårt att ge några generella råd. Det beror på vilken situation du har. Och vad som är rätt eller fel vet man först efteråt, säger Peter Löwenborg.

Även om krishanteringen ligger i händerna på politiker och riksbanker kan allmänhetens inställning faktiskt spela en roll. Människors oro och farhågor, eller förväntningar, kan påverka ekonomin.

– Om vi alla börjar bete oss på samma sätt och flyttar oss till samma sida av båten, då spelar det roll. Om alla till exempel skulle bestämma sig för att skjuta upp sitt bilinköp en månad skulle det vara katastrofalt för bilindustrin, säger Dennis Collentine.

Det är därför ekonomer med stort intresse mäter förväntningar hos befolkningen och det är därför politikernas första uppgift i en ekonomisk kris är att ingjuta mod och förtroende hos allmänheten.

– Det är mycket psykologi. Det fungerar som tröst, säger Dennis Collentine.

De senaste dagarna har hoppet ställts till den amerikanska kongressen, som i förrgår röstade igenom det krispaket som många hoppas ska lösa upp en del av problemen. Men krisen är inte över för det, tror Svante Larsson.

– Det är många banker som har gått omkull. Den här oron kommer att finnas kvar under lång tid.

Mer läsning

Annons