Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskarna får vänta på EU-besked

/
  • Åsa Westlund, S, är nöjd med att hon fått EU-kommissionen att fästa blicken på problemet med dioxin i fisken. Det verkar som om regeringen har mörkat uppgifter för kommissionen, anser hon.

I går debatterade EU-parlamentet frågan om ett förlängt undantag för Östersjöfisket.

Beslutet om undantaget skulle ha varit i hamn för ett par veckor sedan, men sköts på framtiden när S-parlamentarikern Åsa Westlund frågade ­EU-kommissionen om de läst Livsmedelsverkets rapport om dioxinhalten i fisken.

Annons

Nu drar det ut på tiden för när kommissionen väl tagit ställning ska parlamentet förkasta eller godkänna beslutet.

Kommissionen ska lämna besked i frågan den 4 juli och det mesta tyder på att det trots alla turer blir ett förlängt undantag.

Att beslutet sedan ska en vända till EU-parlamentet igen gör att Norrlandskustens fiskare kan få vänta i månader på att få ett säkert besked.

Åsa Westlund säger sig vara viss om kommissionens beslut, men är ändå nöjd med att hon fått den att fästa blicken på problemet med dioxinet i fisken.

– Det kommer att bli ett fortsatt undantag för Sverige, det har jag vetat hela tiden. Det fanns ingenting i det som kommissionen sa i dag som tyder på något annat. Däremot tror jag att de kommer att mer noggrant granska att Sverige faktiskt informerar sina medborgare om riskerna med att äta fisken, säger Åsa Westlund.

Under debatten stod det klart att EU-kommissionen inte tar hänsyn till Livsmedelsverkets rapport när de fattar sitt beslut.

– Det som förvånade var att kommissionens expertgrupp som tittat på frågan inte hade tagit del av rapporten och att den inte heller visste att det förekommit att svenska företag exporterat fisk med hög dioxinhalt till andra länder i unionen. Kommissionens inställning är att regeringen får ta ansvar för att fisk med hög dioxinhalt säljs i Sverige. Det verkar som om regeringen har mörkat uppgifter för kommissionen.

Gävles centerpartistiske riksdagsman Anders W Jonsson säger att han är genuint upprörd över Åsa Westlunds agerande.

– Hon har kastat en rejäl näve grus i maskineriet. Nu kommer fiskarna längs Norrlandskusten få vänta i månader på beslut i stället för att de fick besked i början av juni, säger Anders W Jonsson.

Han menar att Socialdemokraterna nu skadar fiskarna i en cynisk jakt på röster.

– För att vinna några få miljöröster i Stockholms innerstad sätter de kniven i en liten yrkesgrupp på Norrlandskusten. Socialdemokraternas agerande är en spark i skrevet på en grupp småföretagare som ekonomiskt sett redan är svaga. Åsa Westlund och hennes parti försöker ta död på en omistlig del av vårt kulturarv.

Mer läsning

Annons