Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvarets chef anmäld på nytt

GÄVLE Skyddsombudet på migrationsverkets förvar i Gävle anmäler sin chef,
Maria Beiron, för kränkande särbehandling.
Efter att kritiserat chefen offentligt i Gefle Dagblad blev situationen inte bättre, utan klart sämre, säger skyddsombudet Bo Jägerstad.

Annons

- Efter moget övervägande har jag bestämt mig för att göra en anmälan till personalansvarsnämnden. Jag anser att jag har utsatts för en avsiktlig och demonstrativ kränkning av Maria Beiron, säger Bo Jägerstad.
En anställd på förvaret, som vill vara anonym, bekräftar att Bo Jägerstad blivit illa behandlad, särskilt efter artikeln i GD, och kallar det mobbning.
I september slog Jägerstad larm om en rad missförhållanden på arbetsplatsen. Efter den offentliga kritiken har situationen för honom förvärrats avsevärt, säger han.

- Det var som att kasta in en handgranat. Jag blev utfryst direkt. Många här är skrämda och har inte vågat ta kontakt med mig, förmodligen av rädsla för att sammankopplas med mig och att själva bli utfrysta. Samtidigt upplever jag att jag har starkt stöd. Annars skulle jag ha blivit avsatt som skyddsombud, säger han.
Han berättar om när han kom tillbaka till jobbet efter att artikeln, där han starkt kritiserade Maria Beiron, hade publicerats.
- Maria Beiron samlade ihop alla, utom mig, på arbetsplatsen för en information om hur hon upplevt mitt uttalande i GD. Med alla i släptåg gick hon förbi min arbetsplats och ut på gården där hon höll informationen.

Bo Jägerstad säger att han har stöd för sin anmälan av huvudskyddsombudet på myndigheten, Anna-Lena Hansson, som jobbar på enheten i Norrköping. Hon har semester och har inte gått att nå för en kommentar.
Det var efter två arbetsmiljöenkäter, som båda visade att mer är hälften av personalen på förvaret saknade förtroende för Beiron, som Bo Jägerstad inte såg någon annan lösning än att slå larm. Då hade han flera gånger tagit upp saken med Maria Beiron och även hennes närmsta chef, utan resultat.

Det mesta av kritiken grundade sig i Beirons ledarstil och sätt att behandla personalen. Hon ska bland annat ha trakasserat det tidigare skyddsombudet, som också anmälde henne. Beiron och hennes chef svarade då med att anmäla skyddsombudet till personalansvarsnämnden för ett stort antal punkter. Han blev dock bara fälld för en; att ha varit olovligt borta från arbetsplatsen i 20 minuter.
Enligt den senaste enkäten vågar bara 33 procent av de anställda på förvaret säga vad de tycker. "Angiverikultur" är ett omdöme i en skriftlig analys av det psykosociala klimatet på arbetsplatsen.
För närvarande är Maria Beiron tillfälligt ersatt som förvarschef, eftersom hon ingår i ett återvändandeprojekt inom myndigheten, där asylsökande som inte får asyl ska föras tillbaka till de länder de lämnat.

Sofia Öhlander
026-15 96 17
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons