Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Galvan blir norskt

/
  • De anställda fick information om försäljningen i går. Gävle Tryckkärls fackordförande Nisse Jansson är försiktigt optimistisk och litar på att Lennart Eriksson sålt till ansvarsfulla ägare. Foto: Lars Wigert
  • Lennart Eriksson släpper ägarrollen i Gävle Galvan, men fortsätter som vd i koncernen, när de norska ägarna tar över. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Den norska koncernen SafeRoad köper fyra av bolagen i Gävle Galvan-koncernen, med drygt 100 anställda i Gävle och Mora.
- Gävleenheten kommer att stärkas av det här, säger Lennart Eriksson, hälftenägare, som kommer att fortsätta som vd för Gävle Galvan.

Annons
Han och kompanjonen Bo Callgren har fört diskussioner med SafeRoad under ett års tid. De har själva varit ensamma delägare sedan början av 90-talet och bestämde sig för att sälja, när de försäkrat sig om att de nya ägarna ville fort sätta och utveckla verksamheten i Gävle. Det norska företagets huvudägare är ett investmentbolag, men Lennart Eriksson tror inte att det innebär kortsiktigt tänkande i det här fallet.
- Jag vill inte ha en snyting när jag går ut på stan. Vi tycker att det är viktigt att ägarna är industrialister.
- Hade det inte varit positiva delar för Gävle i det här hade vi inte sålt. De har köpt det för att göra mer av det, säger Lennart Eriksson.
Gävle Galvan har ökat omsättning och lönsamhet de senaste åren, men har inte gjort någon ordentlig exportsatsning. De nya norska ägarna har som målsättning att bli en stor leverantör i hela Europa.
SafeRoad är specialiserat på säkerhetssystem för vägar och driver 32 olika företag i Norge och utomlands. Huvudägaren, investmentbolaget Reiten & Co planerar en introduktion på Oslobörsen nästa år.
Personalen på Gävle Galvans olika bolag fick information om försäljningen i går. I nästa vecka kommer den norske koncernchefen på besök för att träffa de anställda.
- Det har varit ganska lugnt. Jag tror inte att det är någon som är direkt orolig, säger Nils Jansson, metallordförande på Gävle Galvan Tryckkärl.
De senaste åren har verksamheten expanderat kraftigt och i dag är cirka 150 anställda verksamma i fem olika bolag. Fyra av dem ingår i affären med SafeRoad, men Rolba i Hedesunda med 43 anställda berörs inte. Tillverkningen av specialfordon passar inte in i den nya koncernen.
- Den vill vi utveckla själva. Det finns inga planer på försäljning där, säger Lennart Eriksson.
Rolba kommer också att fort sätta att köpa in delar från Gävle Galvan.
Lennart Eriksson började som ekonomichef på Gävle Galvan 1987 och blev så småningom delägare.
Tillsammans med Bo Callgren köpte han ut de övriga ägarna i början av 90-talet. Att lämna ägarrollen tycker han känns lite ledsamt.
- Någon gång måste vi ju göra någonting. Nu när det väl är gjort känns det bra. Verksamheten hamnar i goda händer, säger Lennart Eriksson.

Mer läsning

Annons