Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbtätt bland länets företag

Andelen kvinnor i ledande positioner inom företag är lägre i länet än i riket.

– Förklaringen ligger i företagsstrukturen. Vi har en hög andel tillverkande industri där männen är dominerande, säger Thomas Wanke, regionchef för Företagarna i Gävleborg.

Annons

Tidningen Dagens Industri har undersökt representationen av kvinnor i alla Sveriges aktiva aktiebolag. I snitt är 20 procent av ledamöterna i företagsstyrelserna kvinnor medan andelen ordförande och verkställande direktörer är 18 respektive 14 procent.

Stockholms län har den högsta andelen kvinnor medan Jönköpings län har den lägsta. Gävleborg ligger under riksgenomsnittet.

– Kvinnor startar i regel företag i den tjänsteproducerande sektorn. Här i länet har vi historiskt sett haft en högre andel tillverkande industri och den strukturen lever fortfarande kvar, säger Thomas Wanke.

Men länet har potential, menar han. Dels kan lagen om valfrihetssystem, LOV, stimulera fler att starta företag inom vårdsektorn, dels hävdar sig kvinnor i länet väl både som nyföretagare och unga företagare.

– Men problemet är att många flyttar härifrån när de har studerat klart, säger Thomas Wanke.

Att Stockholms län placerar sig i topp beror på att många stora företag har sina huvudkontor där och att andelen tjänsteföretag är stor, tror han.

För några veckor sedan sa Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann att partiet kan tänka sig att införa könskvotering om svenska företag inte på egen hand fördubblar antalet kvinnor i företagsstyrelsernas innan år 2014. Men så långt är inte Företagarna beredda att gå.

– Nej, men vi vill förändra de generella villkoren för företagande på ett sätt som gynnar kvinnor. Vi vet exempelvis att kvinnor uppskattar förbättringar i trygghetssystemen, säger Thomas Wanke.

Mer läsning

Annons