Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnmagasinet startskott för miljardsatsning

/
  • Det blir många spadtag i Gävle hamn under de kommande fem åren. Hans Wahlström, ordförande i Gävle Hamn AB, tog det första spadtaget för magasinsbygget i hamnen.
  • Gävle Hamns styrelseordförande Hans Wahlström tog det första spadtaget för magasinsbygget.

I dag gick startskottet för miljardsatsningen i Gävle hamn. Hamnbolagets styrelseordförande Hans Wahlström tog det första spadtaget för magasinsbygget, det första i raden av flera projekt som ska göra hamnen till ett modernt transportcentrum.

Annons

För 80 miljoner får hamnen ett magasin där containrar kan lossas och lastas i skydd från väder och vind. Både järnvägsvagnar och lastbilar får plats inne i magasinet.

Magasinsbygget ska vara klart i december i år och sedan följer flera tunga projekt om ska öka hamnens kapacitet med upp till 40 procent. Om allt går enligt planerna har Gävle hamn om fyra-fem år en inseglingsränna som kan ta emot betydligt större fartyg än i dag.

Fyra miljoner kubikmeter bottenmassor ska muddras upp och en del av de massorna ska användas för att bygga upp nya kajer och markytor inne på hamnområdet.

– Vi börjar få ont om mark, säger hamnbolagets tekniske chef, Jonas Rahm.

Beslutet om det projektet tas av regeringen och väntas komma i början på det här året. Detsamma gäller bygget av ett nytt järnvägsspår till hamnen. Och hamnens företrädare räknar med att regeringen tar de rätta besluten.

– Allt talar för att vi har en samsyn. Vi har en effektiv och en pålitlig hamn. Det är väldigt viktigt, säger Hans Wahlström.

När alla delprojekten är färdiga har Gävle hamn ett nytt magasin, en breddad och fördjupad inseglingsränna, en ny oljekaj, en dubbelt så lång kaj på Granudden, ett nytt järnvägsspår och betydligt större markområden att jobba på. Totalt kostar satsningarna över 880 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons