Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid att beställa nytt kassaregister

/
  • Britt-Marie Andersson fick det första kvitto som Birgitta Andersson slog in i sitt register. Lasse Swedlund hjälpte till med knapparna.

Senast i morgon måste alla affärer beställa det kassaregister lagen kräver från den 1 juli.

Telefonerna går varma hos såväl Skatteverket som kassaapparatsföretagen.

Annons

Fram till i går har Birgitta Andersson skrivit sina kvitton för hand när kunderna handlat i hennes klädaffär på Södra Kungsgatan, även om nästan alla handlar med kort. Men nu har hon ingen användning för kvittoblocken med karbonpapper längre.

I går fick hon kassaapparaten i trä från Torsåkers handelsbolag utbytt mot en ny med den obligatoriska lilla låda där alla inslag registrereras.

Ett sådant kassaregister ska alla affärer som säljer varor och tjänster för mer än cirka 170 000 kronor om året, kontant eller på kort, ha beställt före årsskiftet och installerat före den 1 juli.

En lag som varit omdebatterad då många småföretagare varit kritiska mot att behöva betala flera tusen kronor för kassaregistret.

I mars berättade GD att Ostbutikens Ulf Tjulin med bävan såg fram emot de nya lagkraven. Nu har butiken beställt en ny kassapparat med register för runt 15 000 kronor plus moms.

– Vi klarar det här, men jag vet de som har bekymmer. Det drabbar de allra minsta företagen, säger Ulf Tjulin, som känner till företagare som lagt ner eftersom de ansett utgiften för stor.

Han tror också att det finns risk att företagen köper dyrare utrustning än de behöver.

Många försäljare har kontaktat Birgitta Andersson, som konstaterar att det är fel läge för handeln med extra utgifter just nu.

Hon beställde sitt register och sin kassaapparat redan i augusti och hör därmed till de som varit tidigt ute.

Enligt Skatteverket hade bara drygt 3 000 av 200 000 företag i början av december anmält att de hade installerat sitt register. Eftersom det inte funnits godkända att köpa har tidpunkten för att lagen börjar gälla flyttats fram ett halvår och Skatteverket mjukstartar kontrollen.

– Många väntar nog med att beställa eftersom vi är snälla med tillämpningen i början, men det är inte meningen, säger Ulrika Åhrman, pressansvarig på Skatteverket i Gävle.

Att inte ha ett register kommer att kosta 10 000 kronor i böter när Skatteverket kommer på kontrollbesök.

Många ringer och frågar om den nya lagen, vilka som omfattas, hur systemet och tekniken fungerar, berättar Ulrika Åhrman. Få är undantagna. Hon säger att lagen ska stävja det fusk som deras kontroller visat förekommer och ge konkurrens på lika villkor.

En annan som är nedringd de här dagarna är Lasse Swedlund, ägare till System1 som säljer kassautrustning.

Han säger att många haft fullt upp med julhandeln och först nu kommer på att de måste ta itu med kassaregistret.

En omdiskuterad fråga har varit om företagare med gemensamma lokaler, till exempel frisörer, måste ha varsitt kassaregister.

Lasse Swedlund säger att de kan ha en gemensam kassaapparat om de bildar ett gemensamt handelsbolag. Har de ett PC-baserat kassasystem behövs inte det, men lämnar någon blir den företagarens kassaregister kvar i registratorn hos de andra.

Mer läsning

Annons