Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har en miljard i portföljen

/
  • Det finns över 1,6 miljarder kronor i landstingets pensionsfond. Velida Jahic, finanschef, ansvarar för att pengarna placeras på ett så bra sätt som möjligt. Foto: Stéfan Estassy

GÄVLE Hur förvaltar man 1,6 miljarder kronor på bästa sätt?
Det är en fråga som de flesta aldrig kommer att ställas inför. Velida Jahic lever med den ständigt.
- Man får inte drabbas av panik när det svänger på börsen, säger hon.

Annons
29-åriga Velida Jahic är knappast urtypen för en chef inom den offentliga sektorn. Hennes sobra framtoning andas mer bank- och finansvärld än landstingskontor. Så är det också aktier och andra värdepapper som hon ägnar det mesta av sin arbetstid åt.
Velida Jahic är sedan 2005 finanschef på landstinget i Gävleborg. Som sådan förvaltar hon den fond som landstinget bygger upp för framtida pensionsutbetalningar till de anställda. Fonden växer så det knakar nu när börsen går uppåt och är i dag värderad till över 1,6 miljarder kronor.
Mycket pengar kan det tyckas. Men jämfört med de portföljer som Velida Jahics pensionsförvaltarkolleger i Sverige och utomlands bär på är det närmast småpotatis.
- Vi träffas ibland på konferenser och då är min fond alltid den minsta, ler hon.
Velida Jahic är född och uppväxt i Bosnien. Till Sverige kom hon som flykting 1992. Efter examen från Handels i Göteborg flyttade hon till London där hon i drygt ett år jobbade på Kodaks finansavdelning. Sedan bar det av tillbaka till Sverige och Gävle. Lite otippat kanske.
- Det klart att jag var tveksam att flytta från London. Men tjänsten på landstinget i Gävleborg lockade. Och jag har inte ångrat mig. Jobbet här är tufft men kul och inspirerande. Jag trivs bra i Gävle också, säger hon.
Landstinget började pensionsspara redan 1994 då man köpte en obligation i det så kallade Öresundsbrokonsortiet. Detta utvecklades senare till en fond med både räntebärande papper och aktier. Tanken är att fonden så småningom ska kunna finansiera åtminstone en del av landstingets årliga pensionsutbetalningar. I dag tas pengar ur den vanliga driftbudgeten till detta.
Pensionskostnaderna kommer att stiga kraftigt om några år då 40-talistgenerationen går i pension. Fonden gör att belastningen på landstingets kassa inte blir så stor.
Landstinget har hittills placerat 920 miljoner kronor i pensionssparandet. Värdestegringen har gjort att det i dag finns över 1,6 miljarder i fonden. Den summan ska ställas mot landstingets totala pensionsskuld som beräknas till 5,3 miljarder.
Det är inte fritt fram för Velida Jahic att spekulera hur hon vill med pengarna i fonden. I grunden finns en politiskt beslutad placeringspolicy som anger mål för sparandet och hur pengarna får placeras. Exempelvis ska minst 30 procent av placeringarna göras i räntepapper. Begränsningarna ger en ökad trygghet i sparandet. Samtidigt gör de det omöjligt att nå riktigt höga avkastningsnivåer.
- Det här är en balanserad konservativ portfölj som ska ge en rimlig avkastning på lång sikt, förklarar Velida Jahic.
Avkastningskravet är måttliga fyra procent per år inklusive avdrag för inflation. Det har fonden klarat galant under de år Velida Jahic haft ansvaret. Men så har hon också haft god hjälp av börsuppgången.
Just nu är andelen räntepapper i fonden så låg som den får vara. Det är ett medvetet drag för att öka aktieinnehavet, en för närvarande bättre om än mer riskfylld placering, menar Velida Jahic.
Den kanske mest riskabla placeringen är annars de 20 miljoner som investerats i råvaror. Landstinget handlar inte direkt med råvarorna utan pengarna är placerade i ett så kallat råvaruindex. Velida Jahic framhåller att bara drygt en procent av hela fondkapitalet är placerat på detta sätt.
- Det är viktigt med diversifiering, att vi placerar i många olika tillgångsslag. Det ger bättre avkastningsmöjligheter och en större riskspridning, säger hon.
Velida Jahic betonar att det ligger mycket analysarbete bakom varje placering. Såväl den tänkta produkten som förvaltaren utvärderas noggrant. Till sin hjälp i bedömningarna har hon bland annat ett konsultföretag.
- Det är inte så att jag vaknar upp en morgon och tänker att "nu känns inte läkemedelsfonder bra, nu satsar vi på något annat". Vi försöker inte tajma marknaden utan jobbar utifrån en långsiktig strategi, säger Velida Jahic.
Över huvud taget oroar hon sig inte över svängningar på börsen. Banker och andra fondförvaltare försöker ibland utnyttja sådana tillfällen för att enkelt "sälja in" fonder till henne. Men sådana trick går hon inte på.
- De tror väl inte att ett landsting kan ha så mycket kompetens på det här området.
Som ansvarig för pensionsfonden måste hon dagligen hålla sig uppdaterad om vad som händer på finansmarknaderna. Hon följer också den politiska utvecklingen i världen för att se om oroshärdar blossar upp och orsakar till exempel höjda oljepriser eller annat som kan ha betydelse för fonden.
- Det här är inget nio till fem-jobb som man kopplar bort efter arbetsdagen. Jag har alltid med mig Financial Times och The Economist hem på kvällen.
Så till frågan som många småsparare ställer: Kommer börsen att fortsätta gå upp?
- Hmm, jag är nog inte rätt person att svara på det. Historiskt sett har aktier gett bättre avkastning än räntepapper. Men det ger ingen garanti för framtiden. Ingen vet vad som händer i morgon.

Mer läsning

Annons