Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det våras för ekomjölken

KONSUMENT Gefleortens försäljning av ekologisk mjölk har tagit ett glädjeskutt.
- Miljömedvetenheten har accelererat rejält under 2007, och det kommer att fortsätta, spår Per Blomquist, mejeriföreningens vd.
Om några veckor lanserar mejeriet ekologisk lättmjölk.

Annons
I dag är 15 av Gefleortens 109 mjölkbönder ekologiska. En nystartad gård ansluter i mars, följt av en gård som ställer om produktionen i december.
Och efterfrågan ökar.
- I detaljhandeln har ökningen varit kraftig. 40 procent för standardmjölken och 29 procent för mellanmjölken under 2007, säger marknadschefen Ove Alm.

Han räknar med att ökningen fortsätter 2008. Innan året är slut står den ekologiska mjölken troligen för tio procent av mejeriets totala mjölkförsäljning.
Ökningen kan bli ännu större, beroende på hur populär den ekologiska lättmjölken blir. Den lanseras vecka 6 och ersätter den ekologiska minimjölken, som aldrig blev någon succé.
Om råvaran räcker och efterfrågan fortsätter att öka tror Ove Alm att nästa steg blir att återuppta tillverkningen av ekologisk filmjölk. Men det förutsätter en efterfrågan på minst 3 000 liter i veckan. Där är man inte i dag.

Bönder som ställer om till ekologisk produktion får 25 öre mer per kilo för sin mjölkråvara. Den extrapengen ska täcka de extra kostnader som det innebär att producera ekologiskt. Sedan årsskiftet kräver KRAV att ekokossorna matas med 100 procent ekologiskt foder, jämfört med 95 procent tidigare. Det innebär en kostnadsökning.
Om man som bonde gör någon vinst på att ställa om till KRAV-produktion beror på gårdens förutsättningar, menar Per Blomquist.
- Jag tror att de 25 örena mycket väl kan vara en stimulans till att ställa om, säger han.
I samarbete med länsstyrelsen arrangerar mejeriföreningen informationsträffar för bönder som är intresserade av att gå över till ekoproduktion. Men behovet är inte akut, enligt Per Blomquist.
- Vi har ett överskott av ekologisk råvara. Och vi vet att flera av våra befintliga leverantörer har planer på att expandera, säger han.

Däremot innebär mer råvara naturligtvis att man kan bredda sortimentet ytterligare. Men då måste efterfrågan växa ännu mer.
- Vi har funderat på någon gräddprodukt. Men det är inte lönsamt i dag, säger han.
Det tar i regel två år för en konventionell gård att bli KRAV-godkänd. Att bara ställa om en djurbesättning tar sex månader.

Mer läsning

Annons