Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt med TBE-vaccin

/
  • – Vi bodde i Älvkarleby tidigare och åker därför gärna ner till Marmaområdet för att plocka bär och svamp. Förra året var barnen med och när vi kom hem hade de fått fem fästingar på sig. Det känns inte så lustigt. Marma tillhör riskområdet, säger Anders Åstrand som vaccinerat sig mot TBE men reagerat på att det kostar så mycket.
  • Apotekets myggmedel fungerar bra mot fästingar. Det finns också olika fästingpincetter att köpa.
  • Fästing

Att vaccinera sig mot TBE kostar nästan 1.500 kronor första året.

– Är det rimligt? frågar sig Gävlebon Anders Åstrand.

– Allt förebyggande har högre avgifter. Men det är fler som reagerat, för det är mycket pengar, säger Britt-Inger Söderberg på landstinget.

Annons

Den som vistas mycket i skog och mark i områden där fästingar kan sprida TBE-smitta uppmanas att vaccinera sig. Men kostnaden får man stå för själv.

Anders Åstrand och hans fru är ofta i naturen söder om Dalälven och har valt att vaccinera sig i förebyggande syfte. De har besökt hälsocentralen i Andersberg där de fått sina sprutor. Sammanlagt tre stycken. Varje sprutstick har kostat 225 kronor per person. Vaccinet får man hämta ut och betala själv. Det kostar drygt 270 kronor per tillfälle. Sammanlagt ungefär 1 500 kronor utslaget på ett år. Per person.

Kostnaden har fått Anders Åstrand att fundera. Om man besöker distriktssköterskan i andra ärenden kostar det 100 kronor. Varför kostar det 225 kronor bara för att hon ska ge en spruta?

– För att om man går till distriktssköterskan och är sjuk kostar det 100 kronor. Men allt förebyggande har högre avgifter, säger Britt-Inger Söderberg, samordnare för patientavgifter på landstinget Gävleborg.

Hon håller med om att det blir dyrt att vaccinera sig.

– Jag blev lite chockad själv. Det var väldigt dyrt. Det är inte många vaccinationer som kostar så mycket, säger hon.

Frågan är om det skulle löna sig för landstinget att subventionera vaccinet för riskpatienter.

TBE kan orsaka hjärnhinneinflammation, en allvarlig sjukdom med allvarliga konsekvenser.

Åsa Lindblom, ursprungligen från Ockelbo, drabbades av TBE 1993 och lider fortfarande av sviterna i form av trötthet, minnessvårigheter och att hon ”tappar tråden” under samtal. I dag är hon talesperson i Borrelia- och TBE-föreningen.

– Jag var i stort sett medvetslös i tre veckor och det tog ett halvår innan jag kunde gå utan stöd. Jag var dessutom gravid när det här hände, säger hon och tillägger att många har drabbats värre än henne.

Föreningen driver frågan om att förebyggande vaccinationer ska subventioneras, men når ingen framgång.

– Det faller på att de anser att det är så få som blir sjuka, säger hon.

Varje år drabbas ungefär 200 personer i Sverige av TBE. Av dem drabbas tio procent av förlamning och drygt 30 procent av andra bestående men, enligt en undersökning från Stockholms läns landsting.

Fyra TBE-fall har rapporterats in från trakterna kring Karlholmsbruk och Fagerviken söder om Älvkarleby. Runt Öregrund har ett 20-tal personer drabbats. Fästingarna som bär smittan sprider sig långsamt norrut längs kusten.

Mer läsning

Annons