Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredagsmys varje kväll

/
  • Att hela familjen samlas och tittar på tv  tillsammans är snart ett minne blott. Endast i enstaka fall, som under Melodifestivalen och fotbolls-EM, kommer vi att fortsätta se på i samlad trupp.  Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

KONSUMENT Snart kan du själv bestämma när favoritprogrammen ska visas

Annons
Välkommen till framtidens tv-värld. I hemmet har datorn och tv:n blivit en skärm, du kommer att kunna sålla i nyhetssändningarna och ladda ner dramaserier till din mobiltelefon.
Men vi bänkar oss fortfarande framför stora direktsända evenemang som OS, Idol och Melodifestivalen.
- Vi står inför ett enormt skifte, konstaterar Nicola Söderlund, grundare av Sparks Network som handlar med internationella tv-format.
- Det har talats om konvergens sedan millennieskiftet, nu händer det.

Konvergens betyder sammanslagning. I det här fallet handlar det om olika sätt att sända och ta emot tv eller rörliga medier. I hemmet blir datorn och tv:n integrerad. Samtidigt blir din mobiltelefon eller ipod även en skärm att se tv eller film på. Och i en värld av trådlös uppkoppling är det teoretiskt möjligt att ha skärmar både i bilen och i kylskåpet, även om det kanske inte är så praktiskt.
- Konsumtionen blir rörlig, man kommer att konsumera där det passar en själv, säger Helene Miksche, tidigare chefsjurist på TV4 och nu verksam på advokatbyrån Bird & Bird.
- Och teknik och innehåll hänger ihop mer eftersom olika utrustningar lämpar sig för olika typer av innehåll. Det är okej att se nyheter på mobilen, men kanske inte film.

Konvergensen pågår i detta nu. Kjell Häglund, tv-kritiker och redaktionschef på tidningen Residence, har själv en projektor i vardagsrummet, en dator kopplad till tv:n samt separata tv-skärmar och datorer. Redan i dag ser han direktsänd sport i sin mobiltelefon.
- Det är en otrolig bredd på distributionssätten och formerna för att se på tv, konstaterar han.
Mycket av framtidens tv-tittande kretsar kring internet. Tv kommer till stor del att sändas via bredband eller på annat sätt vara webb-baserad. I främst USA och Storbritannien finns bolag som enbart jobbar med nedladdningsbara så kallade podcasts. Den internetbaserade on demand-kanalen Joost öppnade nyligen för allmänheten. Och traditionella tv-kanaler använder webben för tilläggstjänster. I dagarna startade till exempel Sveriges television Play, en internetbaserad reprisfunktion där du även kan välja vilken kategori av nyheter du är intresserad av.
Till detta kommer hela floran av användarproducerat innehåll - det vill säga privatpersoner med tillgång till videokameror som gör egna filmer eller program och publicerar dem på internet.
- I princip kan ju alla ha sin egen tv-station och sprida information -det är något av en revolution, säger Nicola Söderlund.
- Innehållet kommer att polariseras med stora varumärken som Idol å ena sidan och smala egenproduktioner å andra sidan.

På MIP, tv-branschens mässa, i Cannes, var framtidens tv-tittande den stora frågan. Nicola Söderlund spår att de traditionella tv-kanalerna kommer att finnas kvar, bland annat eftersom "filter" behövs i det enorma informationsflödet, men att de får stor konkurrens och att tablåerna kommer att lösas upp.
- Självklart vill du själv bestämma när och vad du ska se på tv, varför inrätta livet efter Bollibompa? Det är de enskilda varumärkena som blir viktiga - både kanalernas och programmens, säger han.
Helene Miksche instämmer:
- Kioskvältare som Melodifestivalen behövs. Det blir snackisar, ett slags fenomen som vi samlas kring och som tidningarna skriver om.
I det här sammanhanget får direktsändningar som fotbolls-EM eller Melodifestivalen helt ny status. I princip all annat tv blir nedladdningsbar, men direktsändningar behåller sin unika och samlande ställning. Kjell Häglund spår att de kommer att breddas.
- Även smalare sporter och matcher längre ner i seriesystemen kan direktsändas. Och jag tror att många fler konserter kommer att sändas live.

Christina Magnergård Bjers

Mer läsning

Annons